Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Στην αγκαλιά της Πειραιώς η ΑΤΕ; Τι θα γίνει με τη ΔΩΔΩΝΗ


Λύση στον γόρδιο δεσμό της ATEbank καλείται να βρει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα η νέα κυβέρνηση δίνοντας παράλληλα τέλος στην αβεβαιότητα γύρω από την τύχη της τράπεζας. Το σενάριο για διαχωρισμό της ΑΤΕ στο «καλό» και το «κακό» κομμάτι είναι αυτό που φαίνεται πως κυοφορείται.
Όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμα του Σαββάτου η εφημερίδα Agrenda, μια ανάσα από την Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται το «καλό» κομμάτι της ΑΤΕbank που θα προκύψει από τη διάσπαση της τράπεζας.

Η πολιτική απόφαση είναι ειλημμένη κι έρχεται μετά τις σαφείς εντολές της τρόικα ότι η Αγροτική δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει σε αυτόνομη πορεία ακόμα και μετά την εκκαθάριση του «δυσμενούς» χαρτοφυλακίου που θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι αλλά και το ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι το «υγιές» κομμάτι της τράπεζας θα πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί σε έναν από τους τέσσερις μεγάλους τραπεζικούς ομίλους (Eθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank).
Το ρεπορτάζ της Αgrenda ρίχνει φως στους λόγους που αφενός οδηγούν την κυβέρνηση στην «επιλογή» της Πειραιώς αφετέρου κάνουν ρεαλιστική την προοπτική ενός τέτοιου ντηλ.
Πέρα από τον καθορισμό του μέλλοντος της Αγροτικής, το εν λόγω ντηλ αναμένεται να λειτουργήσει και ως προπομπός για την αναδιάταξη του τραπεζικού σκηνικού ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τι θα γίνει με τη Δωδώνη
Αν επαληθευτεί το συγκεκριμένο σενάριο είναι άγνωστο τι θα γίνει με τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Ενδεχομένως το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας να κλείσει πριν τις εξελίξεις που σχετίζονται με το μέλλον της Τράπεζας.
Θυμίζουμε ότι σήμερα (Δευτέρα) το μεσημέρι λήγει η προθεσμία για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει την κατάθεση οικονομικών προσφορών. Όπως είναι γνωστό οι Ενώσεις της Ηπείρου έχουν καταθέσει προσφορά.
Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως:
Α) η ΑΤΕ μπορεί να σταματήσει το διαγωνισμό σε οποιαδήποτε φάση, όπως προβλέπεται από την προκήρυξη
Β) ο διαγωνισμός δεν είναι πλειοδοτικός κι αυτό σημαίνει πως η ΑΤΕ δεν είναι υποχρεωτικό να επιλέξει την πρόταση με το υψηλότερο τίμημα, αλλά μια πρόταση που θα κρίνει ως την καλύτερη, ακόμη κι αν δεν είναι αυτή με το υψηλότερο οικονομικό τίμημα εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες