Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΚΑΙΣΙΟ - 137 ΣΤΗΝ ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ'' ΤΟΥ ΜΑΝΕΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ!


ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!
Εκτεθειμένοι σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας - άγνωστο για πόσο διάστημα - ήταν (και είναι ακόμα) οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Βελεστίνου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» του Μάνεση.
Η είδηση κάνει ήδη το γύρο του κόσμου μετά την αποκάλυψη ότι σε φορτίο με κατάλοιπα από επεξεργασία χάλυβα, που είχε φύγει από το εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας του Μάνεση στο Βελεστίνο με προορισμό, μέσω του λιμανιού του Βόλου, τη Σαρδηνία,  εντοπίστηκαν, μόλις έφτασε εκεί, τιμές ραδιενέργειας που ξεπερνούν κι αυτές που ανιχνεύθηκαν σε φορτία που είχαν φύγει από την Φουκοσίμα μετά το πυρηνικό ατύχημα!!!
 
Συγκεκριμένα, στο φορτίο του πλοίου «Eilsum» που έφυγε από το Βόλο και έφτασε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Portovesme Ltd στη Σαρδηνία μετρήθηκε Καίσιο - 137 σε συγκέντρωση 3,7 Becquerel/g , γεγονός που προκάλεσε συναγερμό στις τοπικές Αρχές.


Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει αυτό, σε κατάλοιπα που μεταφέρθηκαν από τη Φουκοσίμα η ραδιενέργεια είχε μετρηθεί στα 1,53-3,2 Bq/g. Ενώ τα κατώτερα επιτρεπτά όρια ραδιενέργειας στο χάλυβα πρέπει να φτάνουν το πολύ από 0,1-0,5 Bq/g.
Το φορτίο έχει επιστρέψει από τις 5 Ιούλη στο Βόλο και παραμένει εκτεθειμένο στην αυλή του εργοστασίου στο Βελεστίνο.
Τι είναι το Καίσιο - 137
Το ισότοπο 137 του Καισίου είναι ανθρωπογενές, παράγεται μόνο από πυρηνική σχάση και δεν υπάρχει στη φύση. Αρα ανθρωπογενής πρέπει να είναι και η προέλευση της ποσότητας της ουσίας αυτής, που εντοπίστηκε στο προϊόν που εξήγαγε η «Χαλυβουργία Ελλάδας» στην Ιταλία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ραδιενεργό Καίσιο - 137 ανιχνεύεται σε χάλυβα που προήλθε από τήξη σκραπ. Το 1998, ισπανική εταιρεία ανακύκλωσης έλιωσε μαζί με τα άλλα υλικά και μια πηγή ακτίνων γάμμα, που περιείχε Καίσιο - 137Το 2009, διαλύθηκε ένα εργοστάσιο τσιμέντου, αλλά δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες για το χειρισμό ραδιενεργών υλικών. Ετσι, το Καίσιο - 137 από ένα όργανο μέτρησης, περιλήφθηκε σε κάποιο από τα 8 φορτηγά σκραπ, που προέκυψαν από τη διάλυση του μεταλλικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να ρυπανθεί ραδιενεργά όλο το ατσάλι που παράχθηκε.
Ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται πριν το σκραπ πέσει στο χυτήριο της «Χαλυβουργίας Ελλάδας»; Ελέγχεται για ραδιενέργεια ή ρίχνεται χωρίς έλεγχο και αδιαφορώντας για την υγεία των εργατών, αλλά και των τελικών καταναλωτών που θα παραλάβουν τα προϊόντα; Θα ελεγχθεί η «Χαλυβουργία» από κάποια κρατική υπηρεσία, ώστε να εντοπιστεί η αιτία, να καταλογιστούν ευθύνες και να παρθούν μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί ραδιενεργός ρύπανση του χυτευόμενου υλικού;
Πάντως, παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης που διαμορφώθηκε, η εταιρεία, με ανακοίνωσή της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ισχυρίζεται πως το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι μια διαφορά της με την εταιρεία στη Σαρδηνία ως προς τις μετρήσεις του Καισίου. Αυτή τη θέση φαίνεται να υιοθετούν και οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, όταν απαντούν σε ερωτήσεις συναδέλφων τους.
Το ΠΑΜΕ
Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι «τα ραδιενεργά απόβλητα έχουν κάνει δυο φορές "ταξίδι" στην πόλη του Βόλου σε κοινά σακιά (μπούρδες). Τα έχουν φορτώσει και ξεφορτώσει δυο φορές εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και το λιμάνι, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, αγνοώντας τι επικίνδυνο φορτίο ακουμπάνε, εισπνέουν και μεταφέρουν στους δρόμους της πόλης (...) στην "επιστροφή" στο εργοστάσιο, τα ραδιενεργά απόβλητα - σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων από μέσα - δεν πέρασαν από το μηχάνημα που μετράει τη ραδιενέργεια αλλά μπήκαν προσπερνώντας το».
Το ΠΑΜΕ υπενθυμίζει τα απανωτά ατυχήματα στα δύο γκέτο του Μάνεση στη Μαγνησία, εξαιτίας της εντατικοποίησης της παραγωγής και της μετατροπής των εργοστασίων στο Βόλο και το Βελεστίνο σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς απέναντι στους απεργούς του Ασπρόπυργου και τονίζει ότι «η πείρα των τελευταίων μηνών αποδεικνύει ότι το κράτος, οι κυβερνήσεις, τα κρατικά όργανα και υπηρεσίες βρίσκονται στην υπηρεσία του Μάνεση».
Απευθυνόμενο στο λαό του Βόλου το ΠΑΜΕ καλεί «να βγουν συμπεράσματα από τη στάση των εργοδοτικών και των ξεπουλημένων συνδικαλιστών, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, μερίδας των ΜΜΕ της πόλης μας, από το πώς στάθηκαν όλο αυτό το διάστημα στο θέμα της Χαλυβουργίας (...)
Εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία στο Βόλο και το Βελεστίνο, Κινητοποιηθείτε πριν να είναι πολύ αργά. Πετάξτε τους εργοδοτικούς στην άκρη. Αγωνιστείτε για τη ζωή σας και τη ζωή των παιδιών σας! Μη θυσιάζεστε για τα κέρδη του Μάνεση. Σας χρησιμοποιεί για να χτυπήσει τον αγώνα του Ασπρόπυργου. Θα σας εκμεταλλευτεί όσο μπορεί, τον ιδρώτα, το αίμα και τη ζωή και υγεία σας! Για σας υπάρχει μόνο μια λύση! Να συμπαραταχτείτε με τους συναδέλφους σας στον Ασπρόπυργο απέναντι στον κοινό αντίπαλο: τον Μάνεση και την τάξη του».
Το ΠΑΜΕ αξιώνει «Να φύγει τώρα, με όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, το επικίνδυνο υλικό! Να γίνουν μετρήσεις στην πόλη και στα εργοστάσια του Μάνεση! Να διαλευκανθεί το θέμα με το σκραπ που μπαίνει μέσα στο εργοστάσιο!»

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ της 11/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες