Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση για τους κρατούμενους των 17Ν και ΕΛΑ;



Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το Κίνημα Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους και ο Αγώνας για Πολιτική Λύση» πραγματοποιείται σήμερα στο Πολυτεχνείο. Στόχος της, να τεθεί για πρώτη φορά η πρόταση εξεύρεσης πολιτικής λύσης (ιδίως με τη μορφή της αμνηστίας), στο ζήτημα των κρατουμένων της 17Ν και του ΕΛΑ. Ο κ. Δημήτρης Μπελαντής, εισηγητής στην εκδήλωση, μιλά στο tvxs για το θέμα.

Η ανοιχτή συζήτηση διοργανώνεται από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και αφορά το ζήτημα των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα και ειδικότερα τους κατηγορούμενους και ήδη καταδίκους για τις οργανώσεις της 17Ν και του ΕΛΑ. Εκτός από τον κ. Μπελαντή, ο οποίος είναι δικηγόρος και συνταγματολόγος, για το θέμα θα μιλήσουν η κ. Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση της 17Ν και ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου.

«Η θεώρηση από τους οργανωτές είναι ότι στις περιπτώσεις των οργανώσεων 17Ν και ΕΛΑ έχουμε πολιτικά εγκλήματα και πως υπάρχει πολιτικός χαρακτήρας των αδικημάτων αυτών, παρά τη διαφορετική κρίση των δικαστηρίων. Ζητούμενο είναι να μπορεί κάποια στιγμή να τεθεί ζήτημα πολιτικής λύσης σε σχέση με αυτές τις υποθέσεις», τονίζει ο κ. Μπελαντής.

Η συζήτηση θα αφορά στα δικαιώματα των κρατουμένων, αλλά και από το αν μπορεί με δεδομένες τις ποινικές αποφάσεις να υπάρξει κάποιο ζήτημα πολιτικής λύσης, ιδίως με τη μορφή της αμνηστίας. Το τελευταίο ζήτημα τίθεται για πρώτη φορά.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπελαντής, «Αυτή τη στιγμή, το εφετείο της 17Ν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται η δίκη στο εφετείο του ΕΛΑ. Οι υποθέσεις θα περάσουν και από τον Άρειο Πάγο και στη συνέχεια τίθεται το ζήτημα αν μπορεί να υπάρξει κάποια λύση όχι αυστηρά ποινική στο ζήτημα, δηλαδή αν μπορεί να υπάρξει κάποια πολιτική συναίνεση σε σχέση με τη χορήγηση αμνηστίας».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σήμερα. Μπορεί όμως να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος. Δεν λέω ότι σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, ο δημόσιος διάλογος όμως μπορεί να γίνει, με την έννοια ότι εκείνες οι συνθήκες που καθόρισαν τη δράση αυτών των οργανώσεων έχουν ξεπεραστεί. Αντίστοιχα, στην Ιταλία, οι περισσότεροι άνθρωποι που καταδικάστηκαν για ανάλογες οργανώσεις είναι ελεύθεροι σήμερα βάσει διάφορων ρυθμίσεων που επελέγησαν. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή και στην Ελλάδα».

Σκοπός της αποψινής ανοιχτής συζήτησης είναι να ξεκινήσει ένας τέτοιος διάλογος. «Πρέπει, όμως, αρχικά να τεθεί το ζήτημα για να μπορέσουμε να δούμε ποιες είναι οι αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων, προσωπικοτήτων και νομικών», καταλήγει ο κ. Μπελαντής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες