Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Θάνατος μυστήριο κρατούμενου στις Φυλακές Σταυρακίου-Βρέθηκαν σύνεργα χρήσης ναρκωτικών στο κελί του



Ένα ακόμη θύμα προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των ελληνικών φυλακών, αφού-όπως πρώτο σας ενημέρωσε ήδη από χθες το epirusgate- χθες το πρωί στις 7.20, πέθανε στις φυλακές Σταυρακίου ένας Έλληνας κρατούμενος μέσα στο κελί του. Αρχικά η αιτία του θανάτου του, παρέμενε άγνωστη και όπως διέρρευσε αρμοδίως, δεν υπήρχαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας, όμως αργά το απόγευμα ο ιατροδικαστής Ιωαννίνων κ. Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, που πραγματοποίησε νεκροψία και νεκροτομή, επιβεβαίωσε ότι δεν είχε πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας και έγινε τοξικολογική εξέταση για να εξακριβωθούν περαιτέρω τα ακριβή αίτια του θανάτου του.Τα αποτελέσματα της τοξικολογικλής εξέτασης θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ώρες.Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, στο κελί του θύματος, βρέθηκαν σύνεργα για τη χρήση ναρκωτικών.Σημειώνουμε, πως τον Έλληνα κρατούμενο βρήκαν σε λιπόθυμη κατάσταση εντός του θαλάμου κράτησής του οι συγκρατούμενοί του και αμέσως διακομίστηκε με όχημα του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ευθύνες

Επειδή είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Δικαστικών Φυλακών Σταυρακίου, συλλαμβάνουν άτομα που επιχειρούν να εισάγουν ναρκωτικά, ερωτηματικά εγείρονται για το πώς τελικά εισήλθαν τα ναρκωτικά στο Κατάστημα, στην περίπτωση που τελικά ο άτυχος κρατούμενος πέθανε από χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το σίγουρο είναι, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρει τεράστια ευθύνη για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσα στις Φυλακές, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα είναι ο πλέον ακατάλληλος χώρος για να «φιλοξενήσει» τοξικοεξαρτημένους ανθρώπους, η θέση των οποίων είναι σε θεραπευτικά κέντρα και όχι στη φυλακή.

Υπερπλήρεις οι Φυλακές


Άσχετα με την αιτία θανάτου του άτυχου κρατούμενου, το μόνο σίγουρο είναι, ότι πολλά προβλήματα προκαλούνται εξ’ αιτίας της υπερπληρότητας των φυλακών Σταυρακίου που ξεπερνά το 200%. Ενώ η συνολική χωρητικότητα των φυλακών ανέρχεται σε 80 θέσεις, κρατούνται περισσότεροι από 230, με αποτέλεσμα άνθρωποι να κοιμούνται στο πάτωμα ακόμα και δίπλα από τουαλέτες, αφού όπως αρκετά συχνά έχουν τονίσει πρώην κρατούμενοι, κελιά στις Φυλακές Σταυρακίου με εσωτερική τουαλέτα που είχαν κατασκευαστεί για ένα άτομο, αυτή τη στιγμή «φιλοξενούν» τέσσερα άτομα!Και ενώ θα περίμενε κανείς, η κυβέρνηση να ενσκήψει επάνω στα προβλήματα των σωφρονιστικών καταστημάτων, αντίθετα βλέπουμε, πως αδυνατεί να δώσει λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα, καθώς επιχειρεί να μεταθέσει το πρόβλημα και το κόστος κράτησής τους, στην κοινωνία, τους φορείς και τις οικογένειες των φυλακισμένων. Αυτό άλλωστε καταμαρτυρεί και η πλήρης απουσία μέτρων στήριξης των αποφυλακισμένων.


http://epirusgate. blogspot. com/2009/ 05/blog-post_ 3337.html


επίσης σήμερα έγραψαν οι εφημερίδες: πρωινός λόγος και ηπειρωτικός αγώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες