Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Στην Ικαρία «κρύβεται» το μυστικό της μακροζωίας

ΡΕΚΟΡ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΡΔΗΝΙΑ, ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΟΥΑ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Το μυστικό της μακροζωίας φαίνεται ότι κατέχουν οι Ικαριώτες, καθώς πανευρωπαϊκή μελέτη σε 12 χώρες τους ανέδειξε πρωταθλητές όσον αφορά τη μακροβιότητα!

Ο χαλαρός τρόπος ζωής των Ικαριωτών φαίνεται να είναι η εξήγηση για τους πολλούς υπερήλικες που ζουν στο νησί Ενώ στην Ευρώπη είναι μακρόβιο (άνω των 90 ετών) το 0,1% του πληθυσμού, σε αντίθεση στην Ικαρία το ποσοστό εκτοξεύεται στο 1%! Πρόκειται για μία από τις τέσσερις περιοχές στο κόσμο (μπλε ζώνες) με αντίστοιχα ποσοστά μακροζωίας: η Σαρδηνία, η Κανάουα της Ιαπωνίας και η Κόστα Ρίκα.

Η μελέτη ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια περίπου, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μακροβιότητας στον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Η ελληνική ομάδα από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών που συμμετέχει στο πρόγραμμα, μελέτησε τα στοιχεία του ελληνικού πληθυσμού και μεγάλη έκπληξη ανακάλυψε ότι η Ικαρία κατέχει ρεκόρ σε υπερήλικες κατοίκους!

Οπως δήλωσε στην «Ε» ο Στάθης Γκόνος, διευθυντής Ερευνών του ΙΒΕΒ-Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που ενδέχεται να οδηγήσει στην αποκωδικοποίηση των μυστικών της μακροζωίας.

Στάθης Γκόνος, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: Το στρες επιταχύνει τη γήρανση Ερευνητές απ' όλο τον κόσμο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σημαντικό αυτό εύρημα και τις μέρες αυτές 15μελής ομάδα ειδικών και δημοσιογράφων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο και την Ιταλία έχουν εγκατασταθεί στο νησί μελετώντας το φαινόμενο. Μάλιστα γυρίζεται και ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί σύντομα στο «Νάσιοναλ Τζεογκράφικ». Τα δε πρώτα ευρήματα παρουσιάστηκαν προχθές στο CNN.

Οι ειδικοί θα πάρουν αναλυτικές συνεντεύξεις από όλους τους υπερήλικες του νησιού, ώστε να μελετηθούν οι καθημερινές συνήθειές τους, ενώ παράλληλα θα μετρηθούν διάφοροι βιοχημικοί δείκτες.

Ο κ. Γκόνος επισημαίνει πως είναι πιθανό να βρεθούν γενετικοί παράγοντες μακροβιότητας στους Ικαριώτες, δεδομένου ότι αποτελούν έναν γεωγραφικό απομονωμένο πληθυσμό. Πρέπει όμως, εξηγεί, να ληφθεί υπόψη ότι ο κύριος παράγοντας της μακροβιότητας είναι το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής.

Βρίσκεται άραγε το μυστικό στον χαλαρό και χωρίς στρες τρόπο ζωής των Ικαριωτών; Το στρες, όπως είναι γνωστό, σημειώνει ο κ. Γκόνος, είναι ο κατ' εξοχήν παράγοντας που επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης και ως εκ τούτου οτιδήποτε το καταπολεμά συμβάλει στη μακροζωία!

Δημοσιογράφος ανέφερε στον κ. Γκόνο το εξής περιστατικό: Ικαριώτης που ζούσε χρόνια στις ΗΠΑ όταν έμαθε ότι έπασχε από καρκίνο και θα πέθαινε σύντομα, αποφάσισε να περάσει τους τελευταίους μήνες της ζωής του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Επέστρεψε στην Ικαρία όπου και έζησε -παραδόξως κατά τους γιατρούς- αρκετά χρόνια ακόμη! Αυξημένα ποσοστά υπερηλίκων έχουν ακόμη εντοπιστεί στη χώρα μας σε ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ερευνητικό Τμήμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών μελετά επί του παρόντος 40 διαφορετικούς δείκτες της γήρανσης, σε εθελοντές απ' ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό, σε υγιείς εθελοντές 35-75 ετών. (Πληροφορίες Αγγελική Σκουτέρη, 210-7273738). *

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες