Μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και τρομοκρατία από τους εργοδότες καταγγέλλουν οι καθαρίστριες
«Οι περισσότεροι φοβούνται πλέον ότι αν μιλήσουν για αυτά που ζουν πραγματικά στη δουλειά, θα έχουν τη μοίρα της Κωνσταντίνας - ή ακόμα χειρότερα, ότι θα πεθάνουν. Προχθές έβαλαν καθαρίστριες και καθαριστές συγκεκριμένης εταιρείας να υπογράψουν ότι δεν έχουν παράπονα, ότι πληρώνονται κανονικά τις υπερωρίες και ότι τους βάζουν τα Βαρέα».
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. «Για 8 ώρες εργασίας κάποιες εταιρείες δηλώνουν τις 4-5 και πληρώνουν 400 ευρώ μισθό. Τους βάζουν να υπογράψουν ότι πήραν παραπάνω λεφτά σε αποδείξεις χωρίς να τους δίνουν αντίγραφο. Πολλοί, επειδή είναι αλλοδαποί και δεν ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά, δεν ξέρουν τι ακριβώς υπογράφουν. Πρόβλημα υπάρχει και με τα ρεπό».
Η κ. Βλασία Παπαθανάση και η κ. Βάσω Τσούνη από την Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού
ΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΣΥΝΗΣ»
Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν ότι δουλεύουν λιγότερες ώρες και ότι δεν έχουν κανένα παράπονομπορεί να φοβούνται και αυτές, αλλά αποφάσισαν να μιλήσουν έξω απ΄ τα δόντια. Όπως λένε στα «ΝΕΑ», ο εργασιακός «Μεσαίωνας» στον κλάδο τους πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψει.
«Μη μιλάτε»
«Αφού με φώναξε στο γραφείο η προσωπάρχης, με έβαλε να υπογράψω παραίτηση με τον εκβιασμό ότι θα μου “λερώσει” το Ποινικό μου Μητρώο. Μου είπε ότι είπα πολλά και ότι δεν έπρεπε να μιλάω», αναφέρει σε ένορκη γραπτή βεβαίωση προς το σωματείο καθαριστών υπάλληλος που εργαζόταν σε μεγάλο συνεργείο καθαρισμού που έχει αναλάβει έργα και στον δημόσιο τομέα. «Δεν ενημερώθηκα για την αλλαγή του ωραρίου, με αποτέλεσμα να υποστώ βλάβη στις αποδοχές μου και στα ένσημά μου από Βαρέα σε απλά. Μας έβαλαν να υπογράψουμε όπως είπαν μία αύξηση, αλλά όπως κατάλαβα μετά ήταν αλλαγές των ωρών μας», επισημαίνει ο υπάλληλος στη βεβαίωση.
Όπως λένε καθαρίστριες μιλώντας στα «ΝΕΑ», οι πιέσεις που δέχονται από τους εργοδότες τους- τις εταιρείες καθαρισμού- είναι κάτι παραπάνω από αφόρητες: «Όταν η Κωνσταντίνα (σ.σ.: Κούνεβα) άρχισε να ασχολείται με τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο προσωπάρχης την έπιασε από το αυτί και τα μαλλιά και της έλεγε “θα σε στείλω πίσω στη Βουλγαρία”. Μόλις μου είπε η Κωνσταντίνα αυτό που συνέβη, αμέσως πήρα τον προσωπάρχη τηλέφωνο για να μάθω γιατί το έκανε αυτό και εκείνος μου ζήτησε το όνομά μου για να με βάλει στη μαύρη λίστα. Του είπα το όνομά μου και του εξήγησα ότι δεν φοβάμαι την απόλυση», αναφέρει η κ. Βάσω Τσούνη. Η ίδια επισημαίνει ότι προχθές η κ. Κούνεβα υπεβλήθη σε εγχείρηση που είχε μεγάλες πιθανότητες επιπλοκών και ότι η κατάστασή της παραμένει κρίσιμη. «Μάθαμε πως υπάρχει ένας γιατρός στη Γερμανία, ο οποίος ειδικεύεται σε περιπτώσεις όπως αυτή της Κωνσταντίνας. Ρωτήσαμε στο υπουργείο Απασχόλησης και μας διαβεβαίωσαν ότι θα καλύψουν τα έξοδα σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθεί στη Γερμανία», προσθέτει η κ. Τσούνη.
«Μαύρες» απολύσεις
«Με απέλυσαν από την εταιρεία καθαρισμού τον Δεκέμβριο, χωρίς να μου πουν γιατί. Δεν έχουν δηλώσει όμως την απόλυση και κάθε φορά που πάω στην εταιρεία για να πάρω τη βεβαίωση, τα σεκιούριτι δεν μου επιτρέπουν την είσοδο. Δεν ξέρω τι να κάνω, δεν μπορώ να πάω στον ΟΑΕΔ χωρίς το χαρτί για να πάρω επίδομα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ρ.Λ., πρώην εργαζόμενος σε συνεργείο καθαρισμού. Πριν από τρεις ημέρες, μέλη της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού επισκέφθηκαν κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου, συνομιλώντας με συναδέλφους τους διεπίστωσαν ότι καθαρίστριες και καθαριστές δουλεύουν 2 συνεχόμενες βάρδιες- κάποιοι μάλιστα έλεγαν ότι κοιμούνται εκεί τα βράδια περνώντας ολόκληρα 24ωρα στο νοσοκομείο. Επιπλέον διεπίστωσαν ότι πέρα από την καθαριότητα έχουν αναλάβει πλύσιμο σεντονιών, τελούν χρέη βοηθού μάγειρα και βοηθού θαλάμου, κάνουν ακόμα και τους τραπεζοκόμους. «Δεν μπορεί μια γυναίκα που καθαρίζει τουαλέτες και πατώματα να στρώνει τραπέζια και να σερβίρει φαγητό σε ένα νοσοκομείο. Είναι θέμα υγιεινής και ασφάλειας των ασθενών», λέει η κ. Βλασία Παπαθανάση και επισημαίνει ότι κατά τους ελέγχους που διενήργησαν άκουσαν από καθαριστές ότι κουβαλούν μέχρι και επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στον κλίβανο για αποτέφρωση, ακόμα και ότι μεταφέρουν και αποστειρώνουν χειρουργικά εργαλεία.
Ο εργασιακός «Μεσαίωνας» για τον οποίον μιλούν οι καθαρίστριες δεν είναι άγνωστος στους καθ΄ ύλην αρμόδιους. Σε 18 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 2006 από το Σώμα Επιθεώρησης σε 8 εταιρείες που είχαν αναλάβει συμβάσεις καθαρισμού για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας του προσωπικού, ανάμεσα σε πληθώρα παραβάσεων διαπιστώθηκαν και τα εξής: δεν παρέχονταν στους καθαριστές μέσα ατομικής προστασίας, όπως υποδήματα ασφαλείας, γάντια, φόρμες, δεν υπήρχε γιατρός εργασίας, πίνακες προσωπικού και εβδομαδιαίο πρόγραμμα απασχόλησης. Στο πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης αναφερόταν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν είχαν ατομικά βιβλιάρια υγείας καθώς και ότι ανάδοχος εργολάβος βρέθηκε να μη χρησιμοποιεί δικούς του εργαζομένους.
Για 8 ώρες εργασίας κάποιες εταιρείες δηλώνουν τις 4-5 και πληρώνουν 400 ευρώ μισθό. Τους βάζουν να υπογράψουν ότι πήραν παραπάνω λεφτά σε αποδείξεις, χωρίς να τους δίνουν αντίγραφο. Πολλοί, επειδή είναι αλλοδαποί και δεν ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά, δεν ξέρουν τι ακριβώς υπογράφουν»
Ήξερε το υπουργείο Υγείας
ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ το υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί επισήμως ότι γίνονται κατά συρροήν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας στα συνεργεία που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό νοσοκομείων, όπως προκύπτει από έγγραφο που αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ». Στις 29 Ιανουαρίου 2008 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας απέστειλε στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Ιπποκράτειο» και στο υπουργείο Υγείας επιστολή όπου αναφέρεται ότι «μετά από ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει η υπηρεσία μας στην εταιρεία καθαρισμού... που δραστηριοποιείται στο νοσοκομείο σας, διαπιστώθηκαν επανειλημμένα παραβάσεις διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας στο απασχολούμενο προσωπικό». Παρά τις επισημάνσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, υπάλληλος του «Ευαγγελισμού» δήλωσε χθες ότι «κανείς από το νοσοκομείο δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα». Τρεις μήνες μετά, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας απέστειλε ένα ακόμη έγγραφο στην Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, όπου αναφερόταν ότι «την 1-4-2008 η υπηρεσία μας πραγματοποίησε ελέγχους στα συνεργεία καθαρισμού των νοσοκομείων «Αλεξάνδρα», «Έλενα» και «Ερυθρός Σταυρός». Σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικά με την τήρηση της κατάστασης προσωπικού και του εβδομαδιαίου προγράμματος εργασίας».
«Επειδή σπάνια υπάρχουν λίστες προσωπικού και πρόγραμμα εβδομαδιαίας απασχόλησης, οι επόπτες δεν μπορούν να τσεκάρουν αν είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δουλεύουν στον ίδιο χώρο για συνεχόμενες βάρδιες. Έτσι, οι εργοδότες απασχολούν λιγότερο προσωπικό από αυτό που επιβάλλεται στη σύμβαση έργου», επισημαίνει η κ. Βλασία Παπαθανάση από την Παναττική Ένωση.
Ακόμα, έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης που είχαν πραγματοποιηθεί στις 4 και 16 Ιουλίου 2007 στα νοσοκομεία «ΝΙΜΤΣ» και «251» ΓΝΑ αποκάλυψαν παραβάσεις που αφορούσαν την καταστρατήγηση της πενθήμερης εργασίας, της μη ανάρτησης πίνακα προσωπικού και εργασίας καθώς και της μη παροχής στοιχείων που ζητήθηκαν από τους επιθεωρητές. Πάντως, σε ερώτηση που έγινε στον υπουργό Υγείας για τις συμβάσεις των συνεργείων καθαρισμού με τα νοσοκομεία, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε τον Ιούλιο του 2007: «Έχουμε ζητήσει σχετικά στοιχεία, με τη λήψη των οποίων θα επανέλθουμε για την ενημέρωσή σας». Έκτοτε δεν έχει ακουστεί απολύτως τίποτα για την υπόθεση των συνεργείων καθαρισμού και τα νοσοκομεία από επίσημα χείλη της κυβέρνησης.
Παραβάσεις και στον ΗΣΑΠ
«ΣΕ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στον ΗΣΑΠ διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται κάποιοι από τους όρους της σύμβασης- κυρίως οι παραβάσεις αυτές αφορούσαν την ανάρτηση του εβδομαδιαίου προγράμματος απασχόλησης», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Βλασία Παπαθανάση και επισημαίνει ότι χωρίς αυτό οι επόπτες δεν μπορούσαν να ελέγξουν επακριβώς πόσα ρεπό παίρνουν και πόσο δουλεύουν οι εργαζόμενοι την εβδομάδα. «Στον ΗΣΑΠ έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί έλεγχοι και πάντα ζητάμε να μας στέλνουν τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων δείχνουν ότι όλα έχουν καλώς. Σε εμάς τις ώρες που δουλεύουν τις πληρώνονται, όμως, τη διπλοεργασία σε άλλες εταιρείες δεν μπορούμε να την ελέγξουμε- ούτε αν υπογράφουν για 600 ευρώ και παίρνουν τελικά 500. Πάντως, από τα δικαστήρια κρίθηκε ότι η σύμβαση που έχουμε κάνει με το συνεργείο καθαρισμού είναι πάνω από το κατώτατο εργατικό κόστος», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΗΣΑΠ κ. Νίκος Παπαθανάσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου