Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Μια (ακόμα) εκτέλεση στην Κίνα


Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr, www.bavzer.blogspot.com

Ο ΓΙΑΝΓΚ ΖΙΑ, 28 ετών, από το Πεκίνο, συνελήφθη πέρυσι από την κινεζική αστυνομία και ανακρίθηκε ως ύποπτος για την κλοπή ενός ποδηλάτου. Ο ίδιος, ο οποίος στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση για ένα διάστημα και παραπέμφθηκε σε δίκη, είπε ότι κατά την ανάκριση τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια και κατέθεσε μήνυση κατά των αστυνομικών. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν και μετέδωσαν τις καταγγελίες του για κακομεταχείριση από τους αστυνομικούς. Στο Διαδίκτυο ήταν άμεση και εντυπωσιακή η υποστήριξη δεκάδων χιλιάδων χρηστών προς το πρόσωπό του. Σε διάφορα φόρουμ, chatrooms, μπλογκ και facebooks εκδηλώθηκε μια απίθανη «ηλεκτρονική συγκέντρωση διαμαρτυρίας» εναντίον ενός κράτους που φημίζεται, όπως έγραφαν πολλοί, για τον σκληρό έως και βάρβαρο τρόπο που η αστυνομία συμπεριφέρεται στους απλούς πολίτες. Πολλά από τα μηνύματα κατά της αστυνομίας που «ανέβηκαν» στο Ιντερνετ κόπηκαν από τις Αρχές. Λογοκρίθηκαν.

Ο ΝΕΑΡΟΣ άνδρας, μη αντέχοντας τον τρόπο που λέει πως του συμπεριφέρθηκαν, όρμηξε μια μέρα σε αστυνομικό τμήμα της Σαγκάης και, ρίχνοντας μερικές μολότοφ για να προκαλέσει σύγχυση και αναταραχή (κάτι που πέτυχε) επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον όσων αστυνομικών έβρισκε μπροστά του, σκοτώνοντας 6 από αυτούς και τραυματίζοντας 4. Στη δίκη του, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταδικάστηκε σε θάνατο.

Εξω από το δικαστήριο, χιλιάδες διαδήλωναν υπέρ του. Αρκετοί από αυτούς συνελήφθησαν. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου στο πλευρό του στάθηκαν και πολλοί άνθρωποι από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Ιδιαιτέρως εκδηλωτικός υπέρ του Γιανγκ ήταν ο αρχιτέκτονας Αΐ-Βάι-Βάι, που σχεδίασε τη «Φωλιά του Πουλιού» (φωτογρ.) το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου. Ο Γιανγκ υποστήριξε ότι έδρασε εν βρασμώ ψυχής, ευρισκόμενος εκτός εαυτού τη στιγμή που αποφάσισε και εισέβαλε μαινόμενος στο τμήμα. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του και νωρίς χθες το πρωί, περίπου την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της χώρας του μάζευε ελιές κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, εκτελέστηκε.

ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ πολλαπλασιάστηκαν πάλι τα μηνύματα. «Θα σε θυμόμαστε πάντα ως ήρωα», λένε τα περισσότερα, από την Κίνα.

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%EA%DF%ED%E1&a=&id=48859684

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες