Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Ο ιστός του ελέγχου απλώνεται και στο Indymedia Athens;

Όπως αποδεικνύεται από το σημερινό κύριο θέμα του "Ελεύθερου Τύπου", το οποίο αναφέρεται σε διώξεις εξαιτίας αναρτήσεων και σχολίων στη γνωστή διαδικτυακή πύλη εναλλακτικής ενημέρωσης (και όχι προσωπικό ή ομαδικό ιστολόγιο φαιοκίτρινης λασπολογίας) "Indymedia Athens", ο έλεγχος του πεδίου του διαδικτύου από την κυβέρνηση και τους λοιπούς εξουσιαστικούς φορείς είναι ήδη ασφυκτικός και η όποια μελλοντική νομοθετική ρύθμιση επ' αυτού απαιτείται ως a posteriori προκάλυμμα ήδη εφαρμοζόμενων πρακτικών.Η παραπάνω παράγραφος αποτελεί τμήμα (του οφειλόμενου) άρθρου μου με τίτλο "Το σύνδρομο της οδοντόπαστας και η δεοντολογία του ιστοδημοσιολογείν", το οποίο είναι υπό διαμόρφωση και θα αναρτηθεί τις επόμενες ώρες. Συλλέγοντας στοιχεία για να στοιχειοθετήσω την άποψή μου σχετικά με την προαναγγελθείσα επιβολή ρυθμίσεων στην ελλαδική ιστόσφαιρα, ειλικρινά συγκλονίστηκα από το σημερινό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου" και σπεύδω μέσω αυτού του σύντομου σχολίου να ενημερώσω για την εξέλιξη περί το "Indymedia Athens" τους τακτικούς και όποιους άλλους αναγνώστες του "SocioThoughts...".Αντιγράφω από το δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου":
"Ο άγνωστος πρόλογος στο 'μυστικό βιβλίο' των εκβιασμών μέσω Ίντερνετ γράφτηκε ένα χρόνο πριν τα φώτα της δημοσιότητας πέσουν στους ανώνυμους bloggers και τα δημοσιεύματά τους... Άλλη μία πολύ σοβαρή υπόθεση, για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά συγκεκριμένου προσώπου, αποκαλύπτει σήμερα ο Ε. Τ. ... Τα στοιχεία της δικογραφίας αναδεικνύουν ένα θέμα με πολιτικές προεκτάσεις, αφού αφορούν εκβιασμό εις βάρος στελέχους του κρατικού μηχανισμού με διασυνδέσεις στα ανώτερα κλιμάκια της κυβερνητικής παράταξης, από υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ σε εκλογική περιφέρεια της Αττικής! Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, για την υπόθεση αυτή εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια καθώς είχε σαφείς πολιτικές διαστάσεις αφού αφορούσε στελέχη του κρατικού μηχανισμού με σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ηταν στις 3 Απριλίου 2007, όταν η πρώην σύμβουλος της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία ήταν και αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθηγήτρια κ. Εύη Μπότσαρη, αποφάσισε να προσφύγει στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να καταθέσει μήνυση κατά των υπευθύνων του blog 'athens.indymedia.org'. Η 'διαδικτυακή σύγκρουση' φαίνεται ότι δεν είχε σκοπό το χρηματικό κέρδος, αφού τα επίμαχα δημοσιεύματα φέρεται ότι ήταν πλεγμένα με 'ροζ' και προσβλητικό περιεχόμενο για την προσωπική και επαγγελματική της ζωή, για να προκαλέσουν -όπως αναφέρεται στη δικογραφία- περιουσιακή βλάβη και ζημία στην προσωπικότητά της."

Το δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου" αφού παρουσιάζει διάφορες λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή, καταλήγει ως εξής:
"Η υπόθεση αυτή τώρα δεν μπορεί παρά να συσχετιστεί με τα όσα λαμβάνουν χώρο στον ομιχλώδη και ανεξερεύνητο 'ωκεανό' του Ίντερνετ και η όποια διαδικασία ακολουθηθεί θα αποτελέσει πιθανόν τον άξονα της δικαστικής διερεύνησης και άλλων 'ηλεκτρονικών εγκλημάτων' που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια."

Πέραν του γενικού σχολίου μου για την υπόθεση αυτή στην εισαγωγή του παρόντος σύντομου κειμένου, πρέπει να διασαφηνίσω ότι εάν οποιοσδήποτε είναι βάσιμα ύποπτος για τέλεση αξιόποινων πράξεων μέσω του οποιουδήποτε δικτυακού τόπου καλώς και αυτονόητα διώκεται. Ωστόσο, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσουν οι ιθύνοντες το όποιο περιστατικό τέτοιου είδους ως αίτιο για την ενδεχόμενη παύση λειτουργίας του "Indymedia Athens" ή άλλου δικτυακού τόπου. Όπως θα αναλύσω διεξοδικά και στο επόμενο άρθρο, θα ήταν σκόπιμο να μελετήσουν την πρόσφατη (πολύ σοβαρότερη από εκείνη του όποιου καταστατικά φαιοκίτρινου ελληνόφωνου ιστολασπολογίου) υπόθεση "wikileaks.org" στις Ηνωμένες Πολιτείες και να εξαγάγουν τα ορθά συμπεράσματα από αυτήν...
http://stefosis.blogspot.com/2008/03/indymedia-athens.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες