Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Εκρηκτικές ελλείψεις προς όφελος των ιδιωτών


Από τον “Ρ”



Άμεσες λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μοναδικό στη χώρα Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται δραματικά η αποκατάσταση και η ζωή των νοσηλευόμενων και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης και εξάντλησης, απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι του ΕΙΑΑ με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.Υπογράμμισαν ότι το ΕΙΑΑ, που ούτως ή άλλως αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών των αναπήρων της χώρας, υπολειτουργεί εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των εκρηκτικών ελλείψεων προσωπικού. Την ίδια ώρα ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια» ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, οικογένειες ξεπουλάνε ό,τι έχουν και δεν έχουν για την αποκατάσταση, ενώ η κυβέρνηση προχωράει στην κατασκευή και λειτουργία κέντρων αποκατάστασης μέσω των Συμπράξεων του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ).
Στο ΕΙΑΑ κενές παραμένουν το 50% των οργανικών θέσεων προσωπικού. Στην απογευματινή και βραδινή βάρδια τρεις νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι για 65 κατάκοιτους ασθενείς. «Εχουμε φτάσει στα όρια της εξάντλησης. Οι συγγενείς αναγκάζονται να κάνουν τους νοσηλευτές και τους τραυματιοφορείς ή να πληρώνουν αποκλειστικές νοσοκόμες. Οι νοσηλευόμενοι αντί της 1,5 ώρας φυσιοθεραπεία που χρειάζονται κάνουν 20 λεπτά και αντί για 5 μέρες τη βδομάδα, όπως χρειάζονται, κάνουν δύο», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι. Απ’ το ΕΙΑΑ λείπουν αναγκαίες ειδικότητες επιστημόνων, ενώ υπάρχουν μόλις ένας ψυχολόγος και ένας ψυχίατρος για τους 125 εσωτερικούς ασθενείς και για πολλούς ακόμα εξωτερικούς.
Ομως, σε συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο τελευταίος επικεντρώνοντας σε ειδικότητες όπως οι φυσιοθεραπευτές και οι τραυματιοφορείς μίλησε για κάποιες προσλήψεις με συμβάσεις έργου, αλλά και για προσλήψεις με προγραμματικές συμβάσεις μέσω των αναπηρικών οργανώσεων. Ανέφερε ακόμα ότι το ΕΙΑΑ θα ενταχθεί στο ΕΣΥ με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξαιρώντας όμως σημαντικές προνοιακές δομές του ΕΙΑΑ (εργαστήριο για αναπηρικά είδη, ειδικό γυμνάσιο - λύκειο κ.α) για τις οποίες δεν ξεκαθάρισε τι σχεδιάζει το υπουργείο.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Λέττα Μεθωνιού στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και ο Μάριος Καμακάρης στέλεχος της ΕΣΚ Παραπληγικών και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Οι οποίοι εκφράσανε την ανησυχία τους για τους σχεδιασμούς του υπουργείου και κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά.
—————————————————————————
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Κραυγή ντροπής για την κυρίαρχη πολιτική

Τα τεράστια προβλήματα της ειδικής αγωγής ήρθαν στο προσκήνιο στη σχετική σύσκεψη που διοργάνωσε χτες το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.Στην κατάσταση της ειδικής αγωγής σήμερα και στις προθέσεις του υπουργείου αναφέρθηκε ο Γ. Ηρακλέους. Οπως σημείωσε, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΠΘ, «ειδική εκπαίδευση» χρειάζεται ένας αριθμός μεγαλύτερος από 180.000 μαθητές (10% του μαθητικού δυναμικού) που περιλαμβάνει τόσο τα άτομα με αναπηρίες όσο και εκείνα με μαθησιακές δυσκολίες. Από αυτά, μόνο 13.500 μαθητές, παιδιά της ηλικίας του δημοτικού σχολείου, παρακολουθούν κάποια μορφή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ειδικές τάξεις ή σχολεία, ενώ μόλις το 10% από αυτούς, δηλαδή 1.400 περίπου μαθητές, συνεχίζει σε κάποια δευτεροβάθμια διαδικασία ειδικής αγωγής. «Αυτό το ποσοστό από μόνο του είναι μια κραυγή ντροπής για την κυρίαρχη πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και για το κοινωνικό σύστημα που εγκληματικά αδιαφορεί για συγκεκριμένους λόγους», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα, ενώ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, τόνισε πως μπορεί να «δίνει την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται και μεριμνά για όλα, στην ουσία όμως όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνει με περίσσια υποκρισία».
Τους βασικούς στόχους πάλης που θέτει το ΠΑΜΕ για την ειδική αγωγή, ανέπτυξε στην εισήγησή του ο Αντ. Καλόβουλος, τονίζοντας ότι ο αγώνας για αυτά τα προβλήματα πρέπει να καταλάβει μια από τις πρώτες θέσεις στο γενικότερο αγώνα για το σχολείο των λαϊκών αναγκών. Το πλαίσιο πάλης προτάσσει την ανάγκη για καθιέρωση της ειδικής αγωγής ως υποχρεωτικής και αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν από την ηλικία των 3 χρόνων, κατάργηση των νόμων 2817/2000 και 3194/2003 που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα της ΕΕ, καθιέρωση τρίχρονης ειδικής προσχολικής αγωγής και ειδικών βρεφονηπιακών σταθμών, αποκλειστικά δημοσίων και δωρεάν, ίδρυση σχολείων «μεταλυκειακής» ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για όσα παιδιά δεν μπορούν να φοιτήσουν σε κοινές επαγγελματικές σχολές, εξασφάλιση του αναγκαίου ειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού, μέτρα για τη στήριξη των αναπήρων μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών κ.ά.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, η αγανάκτηση ξεχείλισε. Οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής καταγγέλλουν πως αν και το τμήμα ιδρύθηκε το 1993, ακόμα δεν έχει διοριστεί ούτε ένας δάσκαλος. Οι εργαζόμενοι σε δομές ένταξης και στήριξης των ΑμΕΑ μιλούν για τα υπεράριθμα τμήματα και τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς.
Κι όπως επισημάνθηκε, μπορεί κάποιος να θεωρήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ότι κάτι πάει να συμμαζέψει, ωστόσο δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κείμενο συγκάλυψης της βαρβαρότητας που βιώνουν καθημερινά γονείς, εκπαιδευτικοί και ΑμΕΑ: «Πετάει στον Καιάδα της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της εκμετάλλευσης τα παιδιά με ειδικές ανάγκες».
Υπογραμμίστηκε ότι το θέμα είναι να βρουν το δικό τους σχολείο τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες, που είναι εκτός εκπαίδευσης. Να υποχρεωθεί το κράτος να τους βρίσκει δουλειά. Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους και οι εκπαιδευτικοί να έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Στη σύσκεψη κατέληξαν σε πρωτοβουλίες ανάδειξης των ζητημάτων της ειδικής αγωγής με συγκέντρωση υπογραφών, περιοδείες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας το επόμενο διάστημα.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν εκπρόσωποι από Δημοκρατική Ενότητα Γονέων, Συντονιστική Επιτροπή Νέων Αναπήρων, Επιτροπή Αγώνα Νέων ΑμΕΑ, Σύλλογο Εργαζομένων στο ΚΕΑΤ, ΚΕΚ ΑμΕΑ, ΕΣΚ ΑμΕΑ, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, εκπρόσωποι Συλλόγων Δασκάλων και ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες