Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
Στη φωτό είναι ορατές οι υπερβάσεις ύψους κατά την κατασκευή. |
*Πρόκειται για το ιστορικό, πολύπαθο «Ξενία» των Ιωαννίνων, στη θέση του οποίου «λειτουργεί» από τις 14 Δεκεμβρίου το «Grand Serai», της εταιρείας ΑΚΤΗ ΑΡΙΑΔΝΗ, συμφερόντων Κων. Μήτση. Η εταιρεία είχε αναλάβει το ξενοδοχείο, πλειοδοτώντας της ανταγωνίστριάς της «Grecotel», στη συνέχεια, όμως, παραβίασε τα εγκεκριμένα σχέδια που η ίδια είχε υποβάλλει. Οπως καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «Συμμαχία Ενεργών Πολιτών», αντί του ύψους των 15 μέτρων, η οροφή έφτασε τα 20 μέτρα. Με άλλα λόγια, προστέθηκαν όροφοι και μελλοντικώς δωμάτια.
*Την υπέρβαση ύψους ο κατασκευαστής επιχειρεί τώρα να την αντιμετωπίσει με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Κάτι σαν... ψευδοροφή εδάφους, δηλαδή. Μια διαμόρφωση, όμως, που σύμφωνα με έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, είναι αμφίβολο αν είναι σύννομη, «καθώς δεν αποτυπώνεται στα υπάρχοντα ή τροποποιημένα και υπό έγκριση σχέδια».
Να γίνει νέα αυτοψία
*Ο επιθεωρητής με έγγραφό του από τις 9/1/2008 προς το δήμο τον καλεί να κάνει νέα αυτοψία «και εφόσον το ξενοδοχείο βρίσκεται σε λειτουργία χωρίς να έχει συνδεθεί νομίμως με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, να προβεί σε ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας». Τι σημαίνει αυτό;
Με την προεδρική «βούλα» επιχειρείται να γίνει η «νομιμοποίηση» του «Grand Serai». |
*Εδώ υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: Ο Γενικός Οικοδομικός Οργανισμός (ΓΟΚ) επιτρέπει στον επιχειρηματία να χτίσει στην περιοχή μέχρι 18 μέτρα ύψος. Αλλά ούτε η αναθεωρημένη άδεια που υπέβαλλε έχει ακόμη εγκριθεί. Σημασία, όμως, έχει ακόμη και αν εγκριθεί, πως η συγκεκριμένη εταιρεία πήρε το έργο και μετά επέβαλλε αυτή τους όρους της.
*Σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και του επικεφαλής της, Γ. Μελανίδη, στην μονάδα, που δεν έχει οριστική άδεια ούτε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν και άλλες αποκλίσεις από την συγκεκριμένη άδεια του υπουργείου Πολιτισμού:
*Η επικάλυψη των στεγών ήταν να γίνει με φύλλα χαλκού και έγινε με μαύρα κεραμίδια. Στα σχέδια δεν υπήρχαν εξώστες, ενώ στην κατασκευή υπάρχουν. Η εγκεκριμένη επένδυση πέτρας (μάρμαρο) μεγάλων διαστάσεων και με συγκεκριμένα κάναβο για τους τρεις πρώτους ορόφους, δεν ακολουθήθηκε. Ούτε μεγάλωσε η απόσταση από παρακείμενο διατηρητέο κτίριο.
*Επιπροσθέτως, περιμετρικά του κτιρίου δημιουργήθηκε... σκάμμα, εν είδει cour anglaise, ενδεχομένως για να γίνουν μελλοντικά δωμάτια.
Γι' αυτούς μάλλον τους λόγους ο μελετητής του έργου, ο αρχιτέκτονας Ε. Στυλιανίδης, εγκατέλειψε άρον άρον και στη μέση του έργου την επίβλεψη, που ανέλαβε άλλος αρχιτέκτονας.
*Αφού στο ξενοδοχείο κατέλυσε πρώτος ο Δημ. Αβραμόπουλος (επί των ημερών του οποίου στο υπουργείο Τουρισμού ανατέθηκε το έργο), ο γαλάζιος δήμαρχος Ν. Γκόνιας ετοιμάζει νέο «κόλπο» γαι την καθιέρωση του έργου ως έχει: Οδηγεί στο «Grand Serai» όλες τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, προσκαλώντας μάλιστα εκεί και τον Ηπειρώτη Κάρολο Παπούλια. De facto νομιμοποίηση, δηλαδή, με βούλα «προεδρική». Κι ας προειδοποιούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσηης ότι θα απέχουν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση αν το πρόγραμμα δεν αλλάξει.
Tο νέο ξενοδοχείο και κάτω το παλιό Ξενία. |
*Ο δήμαρχος δεν ενημερώνει, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις της αντιπολίτευσης, πόσα χρήματα εισέπραξε ο δήμος από τα ετήσια μισθώματα που προβλέπει η σύμβαση και τα οποία ανέρχονται σε 2.550.000 ευρώ.
*Ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Θεμελής, μάλιστα, υποστηρίζει ότι δόθηκαν μόνον 600.000 ευρώ με πρόσχημα ότι... το έργο έχει σταματήσει επί 1,5 χρόνο από το ΣτΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι τα ξενοδοχεία σ' αυτήν την ακριτική περιοχή επιδοτούνται με το 55% του κόστους κατασκευής τους.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 10/02/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου