Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Προσωπικές ιστορίες αίτησης ασύλου

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Ξεπερνούν τις 10.000 ετησίως οι αιτήσεις για χορηγήσεις ασύλου στη χώρα μας και δεν αφορούν μόνο οικονομικούς πρόσφυγες, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα και καταφεύγουν καθημερινά στην Ελλάδα ελπίζοντας σε μόνιμη παραμονή και εργασία. Αλλά και φυγάδες που βασανίστηκαν και διώκονται ή υπηρέτησαν ανατρεπτικά καθεστώτα ή μετείχαν σε αποστολές σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ και ζητούν πολιτικό άσυλο· 74 συνολικά από 13 χώρες.

Τρεις τέτοιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου της Οργάνωσης PRAKSIS, που προσφέρει βάσει προγράμματος προσωρινή στέγαση μέχρι να δοθούν απαντήσεις στις αιτήσεις, οι οποίες χρονοτριβούν μέχρι 3 χρόνια και συνήθως είναι απορριπτικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, το 31% των φιλοξενουμένων είναι παιδιά, 49% άνδρες και 20% γυναίκες.

Ταξίδι 7.000 δολαρίων

Ο 26χρονος Αφγανός Χαμίντ Ζαμάνι και η γυναίκα του Σάλμα περιέγραψαν το ταξίδι τους από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα, που διήρκεσε τέσσερις μήνες και κόστισε 7.000 δολάρια. Διέσχισαν βουνά ολόκληρα με τα πέντα μικρά παιδιά τους και πέρασαν νύχτα τον Εβρο για να φτάσουν τραυματισμένοι. Ο Χαμίντ είχε εργαστεί για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στην Καμπούλ και διώκεται από τους Ταλιμπάν.

Ο 32χρονος Αφγανός μεταφραστής της γερμανικής αποστολής του ΝΑΤΟ με την οικογένειά του
Ο 32χρονος συμπατριώτης του Χαβιζουντίν Κιάμι ήταν μεταφραστής της γερμανικής αποστολής του ΝΑΤΟ. Απειλήθηκε η ζωή του και διέφυγε με άλλον ένα Αφγανό και τη μικρή κόρη του. Η μητέρα είχε πεθάνει. Τούρκοι δουλέμποροι τους πέρασαν με φουσκωτό σκάφος, όπως είπε. Φθάνοντας, εκτός του ότι δεν γνώριζαν τη γλώσσα, αντιμετώπισαν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης.

Ενας δικηγόρος, ο προσωπικός φρουρός του Σαντάμ Χουσεΐν, μία μαία, ένας δημοσιογράφος συγκαταλέγονται στον κατάλογο των 74 αιτούντων άσυλο από 13 διαφορετικές χώρες που φιλοξενήθηκαν στα 5 διαμερίσματα (Κυψέλη, Κ. Πατήσια, Περιστέρι, Ιλιον), που διατίθενται βάσει του προγράμματος «Στέγη Β» που υλοποιεί η οργάνωση PRAKSIS για την προσωρινή στέγαση και ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Πολυϊατρείο της οργάνωσης, ο πρόεδρός της, Τζανέτος Αντύπας, αναφέρθηκε στην τρίτη φάση του προγράμματος για φιλοξενία σε 7 διαμερίσματα. Για τον τρόπο που γίνεται η «αναζήτηση» είπε: «Κινητή μονάδα βγαίνει στον δρόμο, τους προσελκύουμε στο Πολυϊατρείο για εξετάσεις. Αρκετοί έχουν κάνει αίτηση ασύλου και περιμένουν τρία χρόνια. Η απάντηση στο αίτημά τους συνήθως είναι απορριπτική. Οι 21 από τους 40 που φιλοξενήθηκαν αρχικά, μετά από παραμονή 6-9 μηνών, βρήκαν δουλειά, έμαθαν την ελληνική γλώσσα. Στα 5 διαμερίσματα του προγράμματος "Στέγη Β" φιλοξενήθηκαν 74 άτομα, οι 23 βρήκαν εργασία, ενώ φιλοξενήθηκαν πολλά μικρά παιδιά. Μέσα σε δύο χρόνια υποβλήθηκαν 780 αιτήματα για στέγαση, ορισμένα από οικογένειες με τεράστιες ανάγκες. Ενδεικτικό είναι ότι ξεπερνούν τα 10.000 τα αιτήματα ασύλου ετησίως στη χώρα μας.

Το 31% των φιλοξενουμένων είναι παιδιά, το 49% είναι άνδρες και το 20% γυναίκες. Φιλοξενούνται κυρίως θύματα βασανιστηρίων, μητέρες με ανήλικα παιδιά, οικογένειες. Προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, την Ερυθραία, τη Σομαλία, το Κονγκό, τη Σρι Λάνκα, την Παλαιστίνη, τη Σενεγάλη, το Σουδάν, την Αιθιοπία, τον Λίβανο, το Μαρόκο. Το πρόγραμμα "Στέγη Β" άρχισε το 2006 και χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και κατά 25% από το υπουργείο Υγείας. Η διατροφή των ενοίκων καλύπτεται από προσφορές εταιρειών».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/01/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες