Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΔΩΝΗ: Από την Friesland στο νερουλά;;;...


Παίζουν τα ρέστα τους οι Ενώσεις για τη "Δωδώνη"


Το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, όχι μόνο επειδή ο διαγωνισμός πρέπει να τρέξει ακολουθώντας τους όρους της προκήρυξης, αλλά κυρίως επειδή αποτελεί εθνική αναγκαιότητα, η επίδειξη εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους εταίρους και τους δανειστές, του ότι οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.
Το ενδεχόμενο ωστόσο εμπλοκής στην όλη διαδικασία είναι πιθανό και η προειδοποίηση του ομίλου «Όλυμπος – ΤΥΡΑΣ», που μετέχει στο διαγωνισμό και φέρεται να έχει καταθέσει την καλύτερη πρόταση, ότι θα προσφύγει σε ένδικα μέσα, εάν δεν ανακληθεί ένας νέος όρος που άλλαξε στην προκήρυξη, παραμένει εξαιρετικά πιθανό, ενώ όπως ήταν φυσικό, η αποκάλυψη της «Ε» με τις δηλώσεις του Δ. Σαράντη, εκ των ιδιοκτητών του ομίλου, προκάλεσαν αίσθηση.
Οι εξελίξεις ωστόσο είναι καθημερινές και σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο της χαρτί στην προσπάθεια να πείσει τον εκκαθαριστή, ότι η πρότασή της είναι η καλύτερη, έπαιξε και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων. Έτσι, την Τρίτη, τελευταία ημέρα διορίας για την κατάθεση των βελτιωτικών προτάσεων, η ηγεσία της ΕΑΣΙ βρέθηκε στην Αθήνα, όπου είχε οριστικοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία του ολλανδικού συνεταιριστικού κολοσσού της Friesland, προκειμένου να είναι αυτός ο στρατηγικός επενδυτής που αναζητούσαν οι Ενώσεις.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως οι δυο πλευρές είχαν δώσει τα χέρια και η Friesland είχε αποδεχθεί τους όρους που έθεταν οι Ενώσεις, για τη ζώνη γάλακτος, τη διατήρηση της μετοχικής σύνθεσης κ.α.
Ωστόσο, το ραντεβού αυτό, στο οποίο αναμενόταν και οι υπεύθυνοι της εταιρίας από την Ολλανδία ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.
‘Είχαμε συμφωνήσει σε όλα όμως την τελευταία στιγμή η συνάντηση ματαιώθηκε. Ζητήσαμε εξηγήσεις και μας ανέφεραν, ότι δεν είναι δυνατό να προχωρήσουν με τέτοια ταχύτητα σε μία τόσο μεγάλη συνεργασία, αλλά θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε βάθος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστ. Μπαλτογιάννης.

Ηπειρώτης ο στρατηγικός επενδυτής;
Οι Ενώσεις, δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια και όπως φαίνεται είχαν έτοιμη τη δεύτερη λύση, που είναι στρατηγικός επενδυτής από την εγχώρια αγορά, ενδεχομένως και από την Ηπειρωτική αγορά, η συμμετοχή του οποίου εξασφαλίστηκε. Έτσι, καταθέτοντας την οριστική πρόταση στον εκκαθαριστή λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, οι Ενώσεις παρουσίασα και την εγγυητική πιστωτικού ιδρύματος, καλύπτοντας τον βασικό όρο που είχε θέσει ο εκκαθαριστής, αλλά και η προκήρυξη.
Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε το ΔΣ της ΕΑΣΙ, στο οποίο συζητήθηκαν οι εξελίξεις, ενώ ο νομικός σύμβουλος του στρατηγικού επενδυτή ζήτησε να τηρηθεί εχεμύθεια από όλους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ουδέν σχόλιο για τις δηλώσεις Σαράντη
Ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ πάντως, δε θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σαράντη περί της επικείμενης άσκησης ένδικων μέσων που μπορεί να οδηγήσουν σε ακύρωση του διαγωνισμού, ούτε και περί του ηθικού δικαιώματος που έχουν οι Ενώσεις, να πάρουν την γαλακτοβιομηχανία.
Αντίδραση ωστόσο στις δηλώσεις του κ. Σαράντη, υπήρξε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, ότι «η προσφυγή της ΤΥΡΑΣ για ακύρωση του διαγωνισμού αποδεικνύει το πόσο μεγάλο λάφυρο είναι η περιουσία και το όνομα της εταιρίας».
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισημαίνει ακόμη, ότι μαζί με τη ΔΩΔΩΝΗ θα πρέπει να λειτουργήσουν η ΣΒΕΚΗ και η ΖΩ-ΔΩ ως δίκτυο κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα στηρίζει τον κτηνοτρόφο, τον παραγωγό, τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή.
«Άμεσα η ΔΩΔΩΝΗ μπροστά στο κίνδυνο μιας διατροφικής κρίσης για τον ελληνικό λαό πρέπει να μείνει κάτω από δημόσια χέρια. Με τους κτηνοτρόφους συνεταιριστές και τους εργαζόμενους να παίζουν ένα άμεσο  ελεγκτικό ρόλο. Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθούν πρωτοβάθμιοι παράγωγοι συνεταιρισμοί που θα πάρουν την ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια τους με κρατική όμως στήριξη και εργατικό-κοινωνικό έλεγχο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες