Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Οργή και Αγανάκτηση: Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά δεν παρέχει καμία προστασία στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους

Με αφορμή το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά θέματα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εξέφρασε με επιστολή της στον Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδο την οργή και την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνει καμία ρύθμιση για την προστασία και τη διασφάλιση της εργασίας τους.

Ιστορικά σε περιόδους παρατεταμένης οικονομικής κρίσης έχει διαπιστωθεί ότι ο πιο αδύναμος κρίκος της κοινωνίας είναι η ευπαθής ομάδα των ατόμων με αναπηρία, αφού αυτά τα άτομα είναι τα πρώτα που απολύονται και τα τελευταία που προσλαμβάνονται. Δικαίως λοιπόν η οργή, δικαίως και η αγανάκτηση, αφού στην παρούσα κρίσιμη οικονομική περίοδο δεν ελήφθησαν ειδικά μέτρα που θα προστατεύσουν τα άτομα με αναπηρία από την απόλυση και θα δημιουργήσουν νέες προστευμένες θέσεις εργασίας.

Με αυτό το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κρίνεται απαράδεκτο από τους εργατικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, και πολλαπλώς απαράδεκτο από το εθνικό αναπηρικό κίνημα, καταλύονται όλες οι αρχές και οι αξίες του Κοινωνικού Κράτους. Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα όχι μόνο δεν συμπεριλαμβάνει προστατευτικές ρυθμίσεις για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας των ατόμων με αναπηρία αλλά ανοίγει το δρόμο για την εκδίωξή τους από αυτές.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους πρέπει να προστατευτούν, εδώ και τώρα, με συγκεκριμένα και διακριτά μέτρα όπως:
• Απαγόρευση απόλυσης εργαζόμενου με αναπηρία ή γονέα/κηδεμόνα τέκνου με αναπηρία ή θετού/ανάδοχου γονέα που έχει με δικαστική απόφαση την επιμέλεια ατόμου με αναπηρία.
• Σε περίπτωση ομαδικής απόλυσης, προστατευτικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους με αναπηρία, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω των νόμων 1648/86 & ν. 2643/98.
• Άμεσες και ταχύτατες ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης του ν. 2643/98 του έτους 2008 που αφορά στις θέσεις του Δημοσίου Τομέα.
• Έναρξη διαδικασιών σχεδιασμού και εφαρμογή νέου ειδικού και αποκλειστικού θεσμικού πλαισίου για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
• Λήψη ειδικών μέτρων για τα νεοεισερχόμενα άτομα με αναπηρία στην αγορά εργασίας όπως: σχεδιασμός και εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης, και επαγγελματικού προσανατολισμού, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης πρακτικής επαγγελματικής εμπειρίας

Τα άτομα με αναπηρία ζητούν τη συνέπεια έργων και λόγων. Δράσεις και μέτρα, εδώ και τώρα!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157 193.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες