Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΕΕ - ΝΔ μας εμπαίζουν

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Κάτι τρέχει. Δεν είναι δυνατόν, κάθε φορά που η Κομισιόν δημοσιοποιεί στοιχεία για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές των 27 χωρών - μελών της ΕΕ, όλοι να εκβάλλουν οιμωγές για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας και κανείς μα κανείς να μην αναφέρει καν αυτό που εξόφθαλμα βγαίνει από τα στοιχεία: ότι οι οικονομίες τουλάχιστον των 20 από τις 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων, εμφανίζουν για το 2009 και το 2010 προοπτικές πολύ χειρότερες από εκείνες της Ελλάδας! Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ναι, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, του χρόνου η... Γερμανία θα έχει μεγαλύτερο έλλειμμα από την Ελλάδα! Το ίδιο και η Γαλλία, ή η Βρετανία!


Γιατί δεν το αναφέρει κανείς; Σύμφωνοι, θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς να το διαφημίσει αυτό το ΠΑΣΟΚ. Εχει κάθε (ψηφοθηρικό) λόγο να το κρύψει. Εστω και η Κομισιόν έχει κι αυτή τους δικούς της λόγους να κουνάει απειλητικά το δάχτυλο προς την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι η μόνη σχεδόν σε ολόκληρη την ΕΕ που δίνει σημασία στα λεγόμενα του Μπαρόζο, του Αλμούνια και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών. Ολες οι άλλες κυβερνήσεις τους γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Βρήκαν κι αυτοί μια χώρα να καθοδηγήσουν, λογικό είναι να μας έχουν ταράξει με υποδείξεις για εξοντωτικά μέτρα!

Η κυβερνητική σιωπή όμως είναι ύποπτη. Πολύ ύποπτη. Γιατί ανέχεται να κατηγορείται ότι οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όταν μπορεί απλούστατα με τα ίδια τα στοιχεία της Κομισιόν να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω αυτής της κρίσης; Προφανώς επειδή θέλει να εφαρμόσει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική και νομίζει ότι με την παγκόσμια οικονομική κρίση βρήκε τη χρυσή ευκαιρία, τα προσχήματα που της χρειάζονταν! ΕΕ και ΝΔ μας κοροϊδεύουν.

Οι αριθμοί βοούν. Η Ελλάδα του χρόνου θα έχει έλλειμμα 5,7%, αλλά η ευρωζώνη συνολικά θα έχει έλλειμμα... 6,5% και η ΕΕ των «27» θα έχει έλλειμμα 7,3%! Ποιος πρέπει να βάλει τις φωνές σε ποιον, λοιπόν; Οσο για το έλλειμμα της Γερμανίας, αυτό θα ξεπεράσει το ελληνικό, αφού θα είναι 5,9% ή και παραπάνω. Στο 7% υπολογίζεται το έλλειμμα της Γαλλίας, στο 9,8% εκείνο της Ισπανίας - για να μη μιλήσουμε για εκείνο της Βρετανίας, που έχει εκτιναχθεί στο... διάστημα με 13,8%!

Απέραντη υποκρισία επικρατεί. Πολιτικός παραλογισμός. Βρήκαν τώρα όλοι να μιλούν για την Ελλάδα. Χωρίς να ντρέπονται για το «ιρλανδικό θαύμα» που μας πρόβαλλαν ως πρότυπο νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης, το οποίο χρεοκόπησε την Ιρλανδία, που φέτος θα παρουσιάσει έλλειμμα... 12% και του χρόνου θα το φτάσει αισίως στο 15,6%! Αφήστε δε τις «χώρες - φούσκες» της Βαλτικής, που όχι μόνο θα έχουν αστρονομικά ελλείμματα (π.χ. η Λετονία 13,6% το 2010), αλλά και θα υποστούν καταστροφική μείωση του ΑΕΠ τους φέτος σε ποσοστό άνω του 10%, λες και έγινε πόλεμος! Κατά 12,6% μειώθηκε π.χ. το ΑΕΠ της Λιθουανίας κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος...

Η λίστα των χειρότερων από εμάς είναι ατελείωτη. Το έλλειμμα της Ολλανδίας θα είναι 6,1%, της Πορτογαλίας 6,7%, του Βελγίου 6,1%... Για να καταλάβει δε κανείς τι κατάσταση επικρατεί στον ανεπτυγμένο κόσμο, είναι ίσως αρκετό να πούμε ότι το 2009 οι ΗΠΑ θα έχουν έλλειμμα... 12,1% και του χρόνου 14,2%!!! Εχουμε άδικο λοιπόν που θεωρούμε πρόκληση το να επικεντρώνεται η συζήτηση στην Ελλάδα και που κρίνουμε ως πολιτικά ύποπτη την κυβερνητική στάση αποσιώπησης αυτής της κατάστασης;

Προοιωνίζεται δεινά για τους εργαζόμενους αυτή η στάση. Σε όλη την ΕΕ οι ελίτ επιχειρούν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους αδύναμους με απολύσεις εκατομμυρίων Ευρωπαίων εργαζομένων και μείωση των μισθών των υπολοίπων. Στα 20 εκατομμύρια ανέργων που υπάρχουν σήμερα στην ΕΕ θα προστεθούν άλλα 8,5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2010, εκτιμά η Κομισιόν.

Κραυγή αγωνίας. «Κοινωνική κρίση εκρηκτικών διαστάσεων» πρόβλεψε ο πρόεδρος της ευρωομάδας Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Εκατομμύρια Ευρωπαίοι βλέπουν την κρίση με απελπισία. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον εκρηκτικό χαρακτήρα αυτής της επιδείνωσης της ανεργίας» πρόσθεσε. Το ξέρουν και ετοιμάζονται. Το Φόρεϊν Οφις έδωσε ήδη εντολή στις βρετανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο να στείλουν στο Λονδίνο εκθέσεις αξιολόγησης των κινδύνων κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες