Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Η καρδιά της Ευρώπης

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Η στάση του προέδρου της Γαλλίας δείχνει πόσο εξόφθαλμα ανεπαρκής είναι η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή

Στην Ελλάδα χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης εδώ και δύο εβδομάδες. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες και τα μέσα ενημέρωσης της Εσπερίας παρακολουθούν με εξαιρετική προσοχή όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα. Οχι φυσικά για να χλευάσουν τη χώρα μας επειδή δήθεν τα βρίσκουν «τριτοκοσμικά», όπως ψελλίζουν κάποιοι ευρωλάγνοι ιθαγενείς. Συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Παρακολουθούν για να μάθουν και να προσπαθήσουν να μαντέψουν το δικό τους μέλλον. Ζούμε εβδομάδες ελληνικού κοινωνικού Διαφωτισμού προς την Ευρώπη.

Εξέγερση από το μέλλον είναι αυτό του οποίου παριστάμεθα μάρτυρες. Διάχυτη είναι η εντύπωση στους Ευρωπαίους ότι ο καυτός ελληνικός Δεκέμβρης του 2008 προοιωνίζεται και το δικό τους μέλλον. Το μέλλον των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η αχαλίνωτη κερδοσκοπία των τραπεζιτών και των χρηματιστών. Ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα με ανεπτυγμένη οικονομία, πολλοί φοβούνται ότι η κοινωνική έκρηξη μπορεί να ξεσπάσει και στις δικές τους χώρες.

Ανήσυχο το ΔΝΤ προειδοποιεί χωρίς περιστροφές μέσω του διευθυντή του, Ντομινίκ Στρος - Καν: «Κοινωνικές αναταραχές όπως αυτές που σημειώνονται στην Ελλάδα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν... Αν δεν είμαστε σε θέση να πετύχουμε την ανακατανομή του πλούτου, τότε μπορεί να σημειωθούν κοινωνικές αναταραχές σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις οποίες υπάρχουν ανεπτυγμένες οικονομίες».

Πανικόβλητος ο Σαρκοζί ανέβαλε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που είχε εξαγγείλει στη Γαλλία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η Ελλάδα είχε ήδη γίνει σύνθημα και σύμβολο στις διαδηλώσεις των Γάλλων μαθητών! Ποιος θα το φανταζόταν ποτέ - να ματαιώνονται μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία επειδή εξεγέρθηκε η... ελληνική νεολαία! Από τον φόβο μετάδοσης στη Γαλλία του εξεγερτικού ελληνικού κλίματος, ο Σαρκοζί έκανε υποχωρήσεις και απέναντι στα γαλλικά εργατικά συνδικάτα στο θέμα του... πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα!

Η πολιτική ανεπάρκεια της κυβέρνησης Καραμανλή στην κατανόηση του βάθους των γεγονότων καθίσταται εξόφθαλμη από τη στάση του Γάλλου προέδρου. Τι νομίζει δηλαδή ο πρωθυπουργός, ο οποίος αποδίδει τα πάντα σε «υποκινητές» και «ακραία στοιχεία»; Θεωρεί ότι ο Σαρκοζί έκανε πίσω στις μεταρρυθμίσεις επειδή φοβήθηκε τον... ΣΥΡΙΖΑ και τους «κουκουλοφόρους των Εξαρχείων»; Το γεγονός ότι ο Σαρκοζί κατάλαβε από τη Γαλλία ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα συνιστούν σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο, ικανό μάλιστα να μεταφερθεί στη χώρα του, δεν παρακινεί ούτε κατ ελάχιστο τον Κ. Καραμανλή να σκεφτεί κάπως βαθύτερα;

Αλλαγή πολιτικής είναι η μοναδική μέθοδος εκτόνωσης κοινωνικών εκρήξεων - αυτό είναι το απλούστατο και σαφέστατο μήνυμα που στέλνει ο Σαρκοζί στον Καραμανλή. Δεν λύνονται τα κοινωνικά προβλήματα με περισσότερα ΜΑΤ και περισσότερα δακρυγόνα. Χιλιάδες πανεπιστημιακοί καθηγητές και δεκάδες χιλιάδες φοιτητές είναι στους δρόμους επειδή αρνούνται τον νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης και την αναγνώριση ως δήθεν ΑΕΙ των ιδιωτικών κολεγίων που ετοιμάζει. Θα πάρει πίσω τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση, ναι ή όχι;

Θα συζητήσει με τους μαθητές η κυβέρνηση π.χ. ένα νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ των αποφοίτων λυκείου, λιγότερο εξοντωτικό ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους ξαναδώσει κάτι από την κλεμμένη τους ζωή και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ναι ή όχι;

Αυτή είναι η λύση στην παρούσα κρίση. Η αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής τουλάχιστον στην Παιδεία. Αν όμως ο πρωθυπουργός αρνείται να αλλάξει πολιτική και επιμένει πεισματικά στις «μεταρρυθμίσεις» του που άναψαν την κοινωνική πυρκαγιά, αν νομίζει ότι με τα ΜΑΤ και το παρακράτος θα βρει αυτός λύση που να του αρέσει, τότε η απομάκρυνσή του από την εξουσία καθίσταται μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες