Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Αγ. Δημήτριος Κοζάνης: Ενάντια στην κοροϊδία ΝΔ και ΔΕΗ

ΝΑΡ Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα 1 Ιούνη τα ΜΑΤ ξαναχτύπησαν στο Αγ. Δημήτριο Κοζάνης τους κατοίκους που ζητάνε δουλειά, αλλά και επανεξέταση των όρων λειτουργίας της ΔΕΗ. Πρόκειται για τη βία που δεν ενοχλεί την άρχουσα τάξη και τα παπαγαλάκια της. Ο Ηλίας Τεντζογλίδης, πρόεδρος του «Συλλόγου για το Περιβάλλον και την Ανεργία» που πρωτοστατεί στις κινητοποίησεις μίλησε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ.

Τρεις βδομάδες συμπλήρωσε η κατάληψη της βόρειας πύλης του σταθμού της ΔΕΗ, τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου από τους κάτοικους των δημοτικών διαμερισμάτων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου του ν. Κοζάνης. Η ταινία τροφοδοσίας λιγνίτη του σταθμού και οι ταινίες απόθεσης τέφρας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας ενώ ο ΑΗΣ λειτουργεί σε χαμηλό φορτίο. Συζητήσαμε με τον Ηλία Τεντζογλίδη, πρόεδρο του Δ.Σ. του «Συλλόγου για το Περιβάλλον και την Ανεργία», ο οποίος έχει και την πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων.

Συνέντευξη στον ΠΑΥΛΟ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗ

- Ο σύλλογος σας έχει δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη βάση κάποιων προβλημάτων. Ποια είναι αυτά;

Τα προβλήματα είναι τεράστια: υποβάθμιση της περιοχής και του περιβάλλοντος, δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάπτυξης. Τα μισά χωράφια μας τα έχει πάρει η ΔΕΗ ,τα άλλα μισά δεν αποδίδουν γιατί δεν υπάρχει νερό. Kάθε χρόνο κατεβάζουμε τις γεωτρήσεις για το πότισμα όλο και πιο χαμηλά γιατί έχει κατέβει ο υδροφόρος ορίζοντας. Έχουμε φτάσει στα 300μ. Τα προϊόντα μας δεν είναι ανταγωνιστικά στην αγορά.

Κανένα πρόγραμμα επιδότησης δεν τρέχει στην περιοχή εξ αιτίας του υποβαθμισμένου περιβάλλοντος, η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως βιομηχανική, κανένας δε θα πάρει επιδότηση ή ISO για βιολογικά προϊόντα, πατάτες ή για γαλακτοκομική μονάδα κάτω από τις καμινάδες. Η αξία ενός οικοπέδου στο χωριό έχει μικρότερη αξία από τα συμβολαιογραφικά έξοδα. Οικόπεδα στο χωριό, όσα θέλεις. Tι να πρωτοπούμε; Ανεργία; 250 οι άνεργοι κάτω των 40-45 ετών, άντρες και γυναίκες. Αναγκαστικά πάμε στον εργολάβο, αυτός δεν θα πληρώσει αυτά που πρέπει, πληρώνει όποτε θέλει, δε θα κολλήσει τα ένσημα, δε θα δώσει τα δώρα, κι αν πει και κανείς τίποτα, δε θα ξαναδουλέψει ποτέ σε κανέναν. Δουλεμπόριο. Χειραγώγηση. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Ή θα σηκωθείς να φύγεις, αν υπάρχει βέβαια αυτή η οικονομική δυνατότητα. Σύγχρονος ξεριζωμός. Πρόσφατα ήταν η επέτειος του ξεριζωμού των Ποντίων. Εμείς τον ξαναζούμε, ξαναγινόμαστε μετανάστες 4 γενιές μετά από ‘κείνον τον ξεριζωμό…

Να πούμε για το τι αναπνέουμε; Το μισό ψυγείο σε κάθε σπίτι της περιοχής είναι γεμάτο φάρμακα, τα 50% των παιδιών έχουν αναπνευστικά προβλήματα και κάνουν εισπνοές με μάσκες.

- Ηλία, δώσε μας ένα σύντομο χρονικό της δράσης του Συλλόγου.

- Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και να πιέσουμε τους αρμόδιους φορείς να δώσουν λύσεις. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έχουμε στείλει επιστολές σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τον πρόεδρο της κοινότητας μέχρι τον πρωθυπουργό. Ζητήσαμε συναντήσεις, δε μας δέχθηκε κανείς. Κάνουμε κατάληψη στις 30 Απρίλη του 2006, στην κεντρική πύλη μία μέρα, ζητώντας συνάντηση με το Υπουργείο και με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Αρχίζει κύκλος διαβουλεύσεων με αρμόδιους, τον υφυπουργό ανάπτυξης, αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Αθήνα με περιφερειάρχη, νομάρχη, εκπρόσωπο της ΔΕΗ κλπ.

Ζητάμε να μας δείξουν μια περιβαλλοντική μελέτη να δούμε αν μετά από πέντε –δέκα χρόνια η περιοχή μας θα είναι κατοικήσιμη, να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν τα αρνούνται, μας λένε συνέχεια ότι έχουμε απόλυτο δίκιο, αλλά δεν μπορούν να δουν τόσο μακριά. Αν είναι να γίνει μετεγκατάσταση σε 15 χρόνια τι να το κάνω; για προσλήψεις: κάνουμε κατάληψη 30 Ιουνίου 2006, δε γίνεται τίποτα, η ΔΕΗ μας υπόσχεται πρόσληψη 60 ατόμων, τίποτα, πηγαίνουμε στην Αθήνα, αναιρούνε τις υποσχέσεις τους. Ιανουάριος 2007, υπομνήματα στο υπουργείο, τίποτα. Κάνουμε κατάληψη 4 ημέρες, δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ δηλώνει αναρμόδιος. Με τα πολλά κανονίζεται συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, μας υπόσχεται το άμεσο, δηλαδή προσλήψεις, διαγωνισμό 140 ατόμων, ο ίδιος ο υπουργός μας υπόσχεται φωτογραφικό διαγωνισμό, αυτή την έκφραση πρώτη φορά εκεί την άκουσα, και μας ζητάει λίστα με ειδικότητες των κατοίκων.

Τελικά προκηρύσσονται δύο θέσεις για τον Άγιο Δημήτριο και 5 για το Ρυάκιο. Επικοινωνούμε με Σιούφα, περιφερειάρχη και Αθανασόπουλο… τίποτα, κοροϊδία…

- Για να φτάσουμε στην κινητοποίηση και τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ το περασμένο καλοκαίρι…

- Με τα πολλά, ανακοινώνουμε κινητοποίηση τον 7 Ιούλιο. Δέκα μέρες πριν την κινητοποίηση, πέσανε όλοι πάνω μας. Ο περιφερειάρχης, ο Νομάρχης δε δεχότανε να μας δει κι έρχεται 11 η ώρα το βράδυ στο χωριό, ο Υπουργός με παίρνει στο τηλέφωνο, με το που σηκώσαμε το πανό και ανακοινώσαμε κινητοποίηση, το ίδιο βράδυ πλακώσανε όλοι. «Σταματήστε την κινητοποίηση κι ελάτε να μιλήσουμε», η γενική συνέλευση το απορρίπτει. Πάμε για κινητοποίηση. Αυτοί εδώ έχουν φτιάξει οχυρά, έχουν φέρει και τα ΜΑΤ… προκαλούνε ασταμάτητα, μας βρίζουνε, (μανάδες, οικογένειες και τα σπίτια μας) για να γίνουνε τα επεισόδια, παρουσία του ταξίαρχου της Αστυνομίας Β. Ελλάδας. Αξιωματούχος μας απειλεί ότι στις φυλακές θα…καλοπεράσουμε!

Εμείς ερχόμαστε να διαμαρτυρηθούμε, με τα κοντομάνικα, παιδιά και γιαγιάδες. Τους λέμε: ερχόμαστε να διαμαρτυρηθούμε, θα σταματήσουμε τις ταινίες, δε θα μπούμε μέσα…απειλές και κόντρα απειλές. Τα επεισόδια τα προκαλέσανε τα ΜΑΤ που στηθήκανε και βρίζανε τις μάνες μας. Απρόκλητα αρχίζουν τα δακρυγόνα, σκάει ένα δακρυγόνο στο κεφάλι ενός δικού μας που πάει στο νοσοκομείο… οπότε άρχισε κι ο καρβουνοπόλεμος…

Κανονίζεται συνάντηση. Πάλι μας δίνουνε δίκιο. Nα φάμε δίκιο! Μας υπόσχονται συνάντηση με τον υπουργό στο χωριό(!) στο τέλος Αυγούστου. Αποφασίζουμε νέα κινητοποίηση αν δεν έρθει, μας προλαβαίνουνε οι εκλογές που ανακοινώνονται 2 μέρες πριν. Ραντεβού στη Νομαρχία, μοιράζουμε σακουλάκια τέφρα, «αυτό αναπνέουμε» τους λέμε. Δύο βδομάδες πριν τις εκλογές καλούνε στην ασφάλεια μέλος του Δ.Σ. Μετά τις εκλογές καλούνε 65 άτομα με εξώδικα σε απολογία… Μέχρι και Βρυξέλλες πήγαμε στο Δήμα, ο οποίος μας είπε ότι δεν μπορεί να παρέμβει η Ε.Ε. στα εσωτερικά της χώρας!

- Ποια είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη;

- Τώρα που είμαστε σε κινητοποίηση ξαναϋπόσχονται προσλήψεις στους διαγωνισμούς 2008-’09. Λένε ότι μας δέχονται σε συναντήσεις, η ΔΕΗ και ο Φώλιας με το δήμαρχο κι εμάς, με την προϋπόθεση να σταματήσει η κινητοποίηση…πριν που δεν ήμασταν σε κινητοποίηση γιατί δε μας συναντήσανε;… Μας καλεί ο εισαγγελέας και μας απειλεί και μετά μας ζητάει να σταματήσουνε οι κινητοποιήσεις. Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη…με εξώδικα, αγωγές, τον εισαγγελέα, τη δικαιοσύνη και τα ΜΑΤ θα λυθούνε τα προβλήματα;… Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Εμείς δεν πρόκειται να πάμε σε καμία συνάντηση με κανένα Δαβάκο και κανένα Παπαδέλη γιατί αυτοί ήταν που φέρανε τα ΜΑΤ εδώ. Αυτοί που φέρανε 3 διμοιρίες ΜΑΤ και χαζεύανε τον ξυλοδαρμό και τα χημικά, αυτοί που βλέπανε σα Ρωμαίοι αυτοκράτορες πάνω από τις ταινίες, τώρα καλούνε σε διάλογο!

- Σε τι συμπέρασμα καταλήγετε από αυτή την αγωνιστική σας εμπειρία και τη στάση των αρμοδίων;

Μας κοροϊδεύουνε. Όποτε τους βολεύει η ΔΕΗ είναι Α.Ε., όποτε δε βολεύει είναι δημόσιο. Σε 3 χρόνια κάναμε 5 καταλήψεις, δεν πήραμε τίποτα! Τώρα είμαστε σε κατάληψη επ’ αόριστον!… Το κόστος που έχουνε δουλεύοντας σε χαμηλό φορτίο και κάνοντας εισαγωγή ρεύματος και πατέντες για τη μεταφορά της τέφρας μέσα στην αυλή του ΑΗΣ, θα ήταν αρκετό να προσληφθούν και να συνταξιοδοτηθούν 220 εργαζόμενοι, κι αυτό το λένε επίσημα στελέχη του ΑΗΣ!!!… Δίνουνε κίνητρα για ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και τους δίνουνε ρεύμα πάμφθηνο, το πιο φθηνό στην Ευρώπη, για να κάνουνε μπίζνες…και για τον κόσμο εδώ τίποτα…

Το μόνο πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να σταματήσει η κινητοποίηση. Τόσα χρόνια δεν τους συναντήσαμε πουθενά, τώρα που ξεκίνησε η κατάληψη, ζητάνε συνάντηση με την προϋπόθεση να σταματήσει η κατάληψη. Και μετά πάνε να μας διασπάσουνε από μέσα, με ρουφιάνους και προσωπικά ταξίματα. Προσπαθούνε να μας εκφοβίσουνε ,διαδίδουνε εκφοβιστικά ψέματα ότι θα ξανάρθουνε τα ΜΑΤ και ο εισαγγελέας. Εμείς όμως αντέχουμε, είμαστε μια γροθιά, κάθε βράδυ περνάνε 100 νέοι από την κατάληψη.

- Υπάρχει έμπρακτη συμπαράσταση από την αντιπολίτευση ή τα κόμματα της Aριστεράς; Τα ΜΜΕ αναδείξανε τουλάχιστον το θέμα;

Υπάρχει πραγματική ομερτά από τα ΜΜΕ. Συστήσαμε Επιτροπή αγώνα απ’ όλους τους φορείς του νομού. Συμμετέχουν από σωματεία μέχρι σύλλογοι γονέων κ κηδεμόνων και γυναικείοι σύλλογοι από όλο το νομό. Με πορείες στην Κοζάνη ,στη νομαρχία και με καταλήψεις (Περιφέρεια), αναδεικνύουμε το θέμα. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία υποβολής προτάσεων, αυτοί να κάνουνε προτάσεις κι εμείς θα τις αξιολογήσουμε. Εδώ που φτάσαμε το πρώτο δεν είναι ούτε ανεργία ούτε περιβάλλον, είναι η αξιοπρέπεια μας, δεν πρόκειται να μας ξανακοροϊδέψουνε

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, 1.6.08

www.nar4.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες