Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Μεγάλο Σεράι, μεγάλη ανατροπή

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ

Το ξενοδοχείο των παραβάσεων «Grand Serai», στο οποίο επρόκειτο να γίνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. Δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων και επίσημες προσκλήσεις με νέα διεύθυνση. Μόνο σταθερό σημείο, ότι ο Κ. Παπούλιας θα βραβευθεί... από τον Αλέξη Κούγια!
Σε παταγώδη αποτυχία κατέληξε το σχέδιο του γαλάζιου δημάρχου Ιωαννίνων Ν. Γκόντα να οδηγήσει στο νέο ξενοδοχείο «Grand Serai» του ομίλου Μήτση τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Η πρόθεση του δημάρχου να καλυφθούν με «προεδρική βούλα» οι σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν γίνει στο νέο κτίριο έπεσε στο κενό μετά την κατηγορηματική άρνηση του ηπειρώτη προέδρου να προσέλθει στο ξενοδοχείο στις επίσημες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης τις οποίες διοργάνωνε εκεί ο δήμαρχος.

**Η προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ενήμερη από τη Νομαρχία Ιωαννίνων για το πρόβλημα του «Grand Serai». Μετά το δημοσίευμα της «Κ.Ε.» την περασμένη Κυριακή και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο Κ. Παπούλιας έδωσε εντολή στους προϊσταμένους του γραφείου δημοσίων σχέσεων της προεδρίας να επικοινωνήσουν με τον δήμαρχο της πόλης και να του μεταφέρουν ότι δεν επιθυμεί να παραστεί σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στο νέο ξενοδοχείο.

**Οι άνθρωποι του προέδρου «εισηγήθηκαν» (για να χρησιμοποιήσουμε μια ουδέτερη έκφραση) τη μεταφορά των επίσημων, αλλά και ανεπίσημων εκδηλώσεων στις οποίες είχε προσκληθεί ο πρόεδρος σε άλλα ξενοδοχεία της πόλης.

**Ο Ν. Γκόντας, που επιχείρησε να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων τον πρόεδρο, υποχρεώθηκε την ύστατη στιγμή να μεταφέρει στο ξενοδοχείο «Du Lac» την επίσημη δεξίωση που θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη, 20 του μηνός.

Μια άλλη εκδήλωση στην οποία θα βραβευθεί ο πρόεδρος, από τον δήμαρχο της πόλης αλλά και... τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννενα Α. Κούγια (;), θα γίνει τελικά στο ξενοδοχείο «Epirus Palase».

**Ολα δείχνουν ότι ο δήμαρχος αιφνιδιάστηκε από την αντίδραση του προέδρου, ο οποίος δεν του άφησε κανένα περιθώριο να επιμείνει στα αρχικά του σχέδια. Ακόμη και κάποιες σκέψεις που διατυπώθηκαν να μην παραστεί ο πρόεδρος στις εκδηλώσεις λόγω πένθους, εξαιτίας του θανάτου του αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, εγκαταλείφθηκαν πολύ γρήγορα.

Εκτεθειμένος ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος ήταν πλέον πλήρως εκτεθειμένος. Το είχε «παλέψει» μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν οι υπηρεσίες του προεδρικού μεγάρου ταλαντεύονταν και εμφανίζονταν απλώς επιφυλακτικές για να πουν το οριστικό «όχι».

**Ολα, ωστόσο, ήταν προφανή μετά και το δημοσίευμα της «Κ.Ε.»: Ο πρόεδρος δεν επρόκειτο να παραστεί σε εκδηλώσεις σε ένα ξενοδοχείο που δεν διέθετε ούτε καν οριστική άδεια της Πυροσβεστικής, λειτουργούσε με... γεννήτρια και ελεγχόταν για πολεοδομικές παραβάσεις!

**Ο κ. Ν. Γκόντας υποχρεώθηκε ν' αποσύρει τις προσκλήσεις για την εκδήλωση βράβευσης του προέδρου που είχε ήδη τυπώσει, αφού όπως επισημαίνει και τοπική εφημερίδα «οι εξελίξεις με τα στραβά και παράδοξα του πρώην "Ξενία" προσέλαβαν πανελλήνιες διαστάσεις μετά και το δημοσίευμα στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"».

**Η άρνηση του Κ. Παπούλια αλλά και το δημοσίευμα της «Κ.Ε.» έγιναν πρωτοσέλιδα στις τοπικές εφημερίδες:

- Ο «Ηπειρωτικός Αγώνας», με κεντρικό τίτλο «Δε μπαίνει στο Σεράι ο Πρόεδρος», αναφέρει ότι «πάγωσαν στο δημαρχείο από το "όχι" Παπούλια και άλλαξαν άρον άρον τις προσκλήσεις με το επίσημο πρόγραμμα. Ο δήμαρχος της πόλης είναι πλέον σοβαρά εκτεθειμένος για τους χειρισμούς με τους οποίους επιχείρησε να φέρει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προ τετελεσμένων γεγονότων».

- Η εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» έγραψε: «Ο κ. Παπούλιας είναι γνωστό πως έχει άριστη γνώση για "πρόσωπα και πράγματα" και παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στα Γιάννενα. Ακόμη όμως κι αν υποθέσει κανείς ότι δεν είχε ενημερωθεί όλο αυτό το διάστημα για τα τεκταινόμενα από τον τοπικό τύπο, το δημοσίευμα της "Κ. Ε." ήταν διαφωτιστικό κι έφτασε και στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

Αντιδράσεις στην πόλη

**Η δημοτική παράταξη «Συμμαχία Ενεργών Πολιτών», υπό τον Γ. Μελανίδη, σε προκήρυξή της κατηγορεί τον Ν. Γκόντα για «μεθοδολογίες πέρα για πέρα ξένες για τα ήθη της πόλης που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές των».

**Την ώρα που στα Γιάννενα έτρεχαν και δεν προλάβαιναν για την αλλαγή των ξενοδοχείων, στην Αθήνα συνεδρίαζε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για να εγκρίνει τις τροποποιήσεις επί των εγκεκριμμένων σχεδίων του «Grand Serai».

Η γνωμοδότηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορικής Κληρονομιάς ήταν καταπέλτης αφού διαπιστώνει πάνω από... είκοσι αλλαγές που έγιναν από την ξενοδοχειακή επιχείρηση στα αρχικά σχέδια. Η λήψη της απόφασης αναβλήθηκε.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17/02/2008



Τι (δεν) μας είπε ο δήμαρχος

«Δήθεν παρανομίες» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Ν. Γκόντας τις διαπιστωμένες από τις ίδιες τις υπηρείσες του πολεοδομικές παραβάσεις στο «Grand Serai» τις οποίες επεσήμανε ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» της περασμένης Κυριακής. Και μας... εγκαλεί γιατί εμπλέκουμε σε τέτοια θέματα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ολα αυτά βέβαια πριν υποχρεωθεί άρον άρον να αλλάξει ξενοδοχείο για τις εκδηλώσεις της επετείου απελευθέρωσης της πόλης.

Το κείμενο της επιστολής του που διοχέτευσε και στον τοπικό τύπο έχει ως εξής:

«Κύριε διευθυντή,

* Στο φύλλο της 10ης Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ της Γεωργίας Λινάρδου με τίτλο "Συνωμοσία στο Μεγάλο Σεράι" και στο οποίο περιγράφονται δήθεν παρανομίες, ύστερα από κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Οτι πρόκειται για συνωμοσία δεν υπάρχει αμφιβολία, όχι όμως από πλευράς μας, και αν η δημοσιογράφος τηρούσε την αρχή της έγκριτης εφημερίδας σας, να ζητήσει την άποψη και της δημοτικής αρχής, θα ήταν πιο ακριβές και πληρέστερο το ρεπορτάζ της.

*Καμιά παρανομία δεν υπάρχει στο κτίριο, η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Ηπείρου εισηγήθηκε την έγκριση της μελέτης του ξενοδοχείου στη θέση του πρώην "Ξενία" και με τη σειρά του το υπουργείο Πολιτισμού την ενέκρινε. Για τις ελάχιστες μικροτροποποιήσεις, οι οποίες δεν αφορούν ούτε το ύψος ούτε τους όρους της σύμβασης, υποβλήθηκε για έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού, διά της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, μελέτη που περιέχει αυτές τις μικροτροποποιήσεις, οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από τον ΕΟΤ.

*Σας γνωρίζουμε, επίσης, ότι το Συμβούλιο Επικρατείας, με αλλεπάλληλες αποφάσεις του, έκρινε ως απόλυτα σύννομη τη διαδικασία του δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού, γεγονός το οποίο αποσιωπάται στο ρεπορτάζ.

Εξάλλου, η εταιρεία που κατασκεύασε το ξενοδοχείο σεβάστηκε απολύτως το περιβάλλον, δεν κόπηκε ούτε ένα δέντρο, προέβη σε κάλυψη 22%, ενώ στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης, επιτρέπεται πολλαπλάσια, διατήρησε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το συνολικό αποτέλεσμα εντάσσεται αρμονικά στο ευρύτερο πολεοδομικό περιβάλλον.

*Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών, προσδίδει μια νέα δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και της Ηπείρου ολόκληρης, καλύπτοντας μεγάλη ανάγκη στον συγκεκριμένο τομέα, όπως βεβαίως και κάθε άλλη μικρή ή μεγάλη επένδυση. Σε ό,τι, δε, αφορά τα οικονομικά ζητήματα που αναφέρονται, σας πληροφορούμε ότι ουδεμία εκκρεμότητα υφίσταται με τη μισθώτρια εταιρεία, η οποία επένδυσε 36 εκατ. ευρώ και για τον δήμο τα οικονομικά οφέλη ανέρχονται στο ποσό των 780.000 ευρώ ετησίως, πλέον των προβλεπομένων αναπροσαρμογών, επί 35 έτη.

*Σε κάθε δε περίπτωση, είναι ανεπίτρεπτο να εμπλέκεται το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας σε τέτοια θέματα».

Η απάντηση της «Κ.Ε.»:

Στον δήμαρχο Ιωαννίνων απάντησε ήδη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την απόφασή του να μην προσέλθει στο «Grand Serai», όπου ο Ν. Γκόντας προετοίμαζε τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης.

Ας πάρουμε, όμως, ένα προς ένα όσα ισχυρίζεται στην επιστολή του:

1 «Καμία παρανομία δεν υπάρχει»: Αν είναι έτσι, γιατί η Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννίνων δεν υπογράφει ότι το ξενοδοχείο κατασκευάσθηκε σύμφωνα με την άδεια που εκδόθηκε; Ετσι, αμέσως θα έπαιρνε κανονικά ηλεκτρικό ρεύμα!!! Στο έγγραφο της πολεοδομίας του δήμου αναφέρεται σαφώς ότι «υπάρχουν αποκλίσεις από τα εγκεκριμένα σχέδια της μέλετης» και ότι υπάρχει υπέρβαση ύψους στα κτίρια 1, 2, 3 στην εσωτερική όψη όπως και στην πρόσοψη επί των οδών Κωστή Παλαμά και Κάλβου. Τις ίδιες διαπιστώσεις κάνει και ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης.

2 «Για τις ελάχιστες μικροτροποποιήσεις... οι οποίες έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΤ»: Η προέγκριση που έγινε από τον ΕΟΤ των τροποποιημένων σχεδίων που υποβλήθηκαν σε αυτόν προφανώς δεν είναι αδειοδότηση από τον ΕΟΤ. Αδεια λειτουργίας δεν υπάρχει και αυτό μπορεί να το ελέγξει η τουριστική αστυνομία.

3 «Διατήρησε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική»: Το ζητούμενο δεν είναι αν το ξενοδοχείο είναι «παραδοσιακής αρχιτεκτονικής» ή όχι. Το ζητούμενο είναι να «διατηρηθεί» η μελέτη που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και σύμφωνα με αυτή εκδόθηκε η άδεια κατασκευής από την Πολεοδομία και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Αυτό δεν έγινε και για αυτόν το λόγο ο μελετητής και επιβλέπων του έργου, κ. Ε. Στυλιανίδης, παραιτήθηκε τον Ιούλιο.

4 «Ο,τι δε αφορά τα οικονομικά ζητήματα που αναφέρονται, σας πληροφορούμε ότι ουδεμία εκκρεμότητα υφίσταται με τη μισθώτρια εταιρεία»: Η μισθώτρια εταιρεία οφείλει στο Δήμο τα μισθώματα των ετών 2005, 2006, 2007, ήτοι 3x780.000= 2.540.000 και επιπλέον, σύμφωνα με τη διακήρυξη, 450.000 ως αέρας ήτοι συνολικά 2.990.000 ευρώ. Αντί αυτού του ποσού εισπράχθηκαν από την εταιρεία ΑΚΤΗ ΑΡΙΑΔΝΗ μόνο 600.000 ευρώ όπως διατείνεται η δημοτική παράταξη «Συμμαχία Ενεργών Πολιτών».

Ο κ. Γκόντας μπορεί να αποδείξει το αντίθετο, αρκεί να προσκομίσει τα στοιχεία που επιμόνως του ζητούνται εδώ και πολύ καιρό από τις δημοτικές παρατάξεις.

5 Ο δήμαρχος Ιωαννίνων αντί να μας εγκαλεί ότι εμπλέκουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ας σκεφτεί πως επιχείρησε να οδηγήσει τον Κ. Παπούλια σε ένα κτίριο που δεν έχει άδεια λειτουργίας, δεν έχει κανονικό ηλεκτρικό ρεύμα αλλά λειτουργεί παράνομα με εργοταξιακό ρεύμα και με γεννήτρια, που δεν έχει άδεια λειτουργίας από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας της ΝΑΙ, δεν διαθέτει πυρασφάλεια, αφού λείπει -δεν κατασκευάσθηκε- ολόκληρο κλιμακοστάσιο πυρασφάλειας στο κτίριο 1.

6 Ο Ν. Γκόντας μάς επικρίνει γιατί δεν του ζητήσαμε την άποψή του όταν κάναμε το δημοσίευμα. Τι έννοια θα είχε όταν ο ίδιος περιφρονεί το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιό του;


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες