Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Το πόρισμα που καίει τον δήμο Ιωαννιτών!

Γράφει ο/η Άγγελος Αλεξίου
14.02.08
logo_oikonomias_oikonomikonΗ πορισματική έκθεση, μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο δήμο Ιωαννιτών για τα έτη 2002-2006 αποκαλύπτει το μέγεθος της κακοδιαχείρισης που ακολουθήθηκε. Ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος έγινε από την Οικονομική Επιθεώρηση Ηπείρου, ύστερα από εντολή της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών.

Το πόρισμα έχει κατατεθεί εδώ και λίγες ημέρες στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, εστάλη όμως και στον Εισαγγελέα αφού περιέχει μία σειρά μη σύννομων ενεργειών.

Τα χρήματα για τις Σχολικές Επιτροπές, τα χρήματα της ΣΑΤΑ, κονδύλια από τα Κληροδοτήματα και τέλη, μεταξύ αυτών και από τα λατομεία Μαρμάρων, είναι οι σημαντικότερες επισημάνσεις που γίνονται στην έκθεση και «καίνε» την δημοτική αρχή, αφού τεράστια ποσά δεν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προβλέπονταν, αλλά κάλυψαν άλλες ανάγκες.

Γινόμαστε απολύτως συγκεκριμένοι μεταφέροντας τις επισημάνσεις της πορισματικής έκθεσης.
  • - Λειτουργικές δαπάνες σχολείων: Για την ελεγχόμενη πενταετία ο Δήμος δεν απέδωσε το σύνολο του ποσού που διέθεσε η πολιτεία. Τα χρήματα των σχολείων, αυτά δηλαδή που έπρεπε να δοθούν ώστε τα παιδιά όλων να έχουν καλύτερες συνθήκες δαπανήθηκαν για άλλες δραστηριότητες, ενέργεια που κρίνεται μη σύννομη!
  • - Το πιο εντυπωσιακό όμως έχει γίνει με την ΣΑΤΑ. Η ΣΑΤΑ είναι κονδύλια που πρέπει αποκλειστικά να διατεθούν σε επενδυτικές δραστηριότητες. Δηλαδή σε έργα.

Από την ΣΑΤΑ που εισέπραξε ο Δήμος από το 2002 μέχρι το 2006, συνολικά περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, διαπιστώθηκε ότι το 50% και πλέον έχει διατεθεί σε μη επενδυτικές δραστηριότητες κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και σαφώς η ενέργεια αυτή κρίνεται μη σύννομη.

  • - Ο δήμος δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία για είσπραξη τελών από το λατομείο Μαρμάρων με αποτέλεσμα να χάνει τεράστια έσοδα.

Στην πορισματική έκθεση διαπιστώνονται ακόμη προβλήματα και στην διαχείριση των κληροδοτημάτων με σημαντικότερο αυτό που αφορά στο Κληροδότημα Κατσάρη, αφού το ποσό που προήλθε από την πώληση ακινήτων στην Αθήνα δεν κατατέθηκε στο κληροδότημα, όπως έπρεπε αλλά χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή διαφόρων δαπανών του Δήμου! Το ποσό αυτό ανέρχεται στις 633.000 ευρώ!

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η έκθεση είναι σε γνώση και της δημοτικής αρχής. Αντίγραφο του πορίσματος έχει στα χέρια του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Πεδιαδιτάκης, ο οποίος ενημέρωσε και τον δήμαρχο, όπως και ορισμένους στενούς συνεργάτες. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι σε κάποιες υπηρεσίες του δήμου έχει δοθεί εντολή να κοπούν εντάλματα έστω και τώρα για να καλυφθούν «τρύπες» των παρελθόντων ετών, πράγμα πολύ δύσκολο.

Πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι ο έλεγχος δεν συμπεριλαμβάνει τα δύο μεγάλα έργα, το Σεράι και το πάρκινγκ, αφού κατά την διάρκεια του ελέγχου τα έργα ήταν σε εξέλιξη.


http://www.epirusgate.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες