Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟ - Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ 35%-40%
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, που συμπαρέσυρε προς τα πάνω τις τιμές σε μια σειρά από είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και άλλες υποχρεώσεις των καταναλωτών, όπως η αποπληρωμή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, κάρτες κ.λ.π., έχει οδηγήσει φέτος σε μία πρωτοφανή πτώση του τζίρου σε μπαρ, εστιατόρια, μεγάλα κλαμπ και πίστες.
Οι επαγγελματίες του χώρου, ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και εστιατορίων, κάνουν λόγο για πτώση 35%-40% σε σχέση με τα προηγούμενα 3-4 χρόνια και τονίζουν ότι τόσο κακή χρονιά δεν έχουν ξαναδεί. Η Πέμπτη και η Παρασκευή, ημέρες που τα μαγαζιά παλαιότερα δούλευαν στο... «φουλ», τώρα πια είναι «μισές», και πολλοί ιδιοκτήτες -κυρίως μπαρ και κλαμπ- προτιμούν να τ' αφήνουν κλειστά για να μην μπαίνουν μέσα.
Στην αγορά της «εστίασης και της αναψυχής», δηλαδή των εστιατορίων, των καφέ, των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων, δραστηριοποιούνται περί τις 121 χιλιάδες επιχειρήσεις, με συνολικό τζίρο 7,3 δισ. ευρώ ετησίως.
Οπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (2005), στην Ελλάδα λειτουργούν 38.350 εστιατόρια, 10.100 ψητοπωλεία, 18.921 καφενεία, 16.369 καφετέριες, 11.507 μπαρ, 9.355 καφέ μπαρ και 2.592 κέντρα διασκέδασης.
Τα στοιχεία αυτά, βέβαια, είναι ενδεικτικά καθώς είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα μεγάλες πίστες και μπαρ λειτουργούν με άδειες... αναψυκτηρίου ή και καφετέριας. Ο συνολικός αριθμός, πάντως, των επιχειρήσεων αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά το μέγεθος της αγοράς, αν και πολλές απ' αυτές τις επιχειρήσεις δουλεύουν κυρίως τους θερινούς μήνες σε τουριστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις μελέτες των οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΣΥΕ, ξοδεύουμε 3,6 δισ. ευρώ ετησίως για φαγητό, είτε σε εστιατόριο, είτε από ντελίβερι στο σπίτι. Σχεδόν άλλα τόσα -και λίγο παραπάνω- χαλάμε σε καφετέριες και μπαρ (3,7 δισ. ευρώ).
Τα πολλά λεφτά είναι στον καφέ, όπως συνηθίζει να λέει και η πιάτσα, αφού 1,45 δισ. ευρώ από τα παραπάνω αντιστοιχούν σε καφέδες, χυμούς και μη αλκοολούχα ποτά.
Περίπου 816 εκατ. ευρώ, πάντως, είναι οι δαπάνες για τα αλκοολούχα που πίνουμε έξω. Στο κομμάτι της «αναψυχής», πάντως, μπορούν να προστεθούν και οι δαπάνες για κινηματογράφο, οι οποίες ανέρχονται ετησίως στα 130 εκατ. ευρώ.
***********************************************
Κατανάλωση που δεν ξεπερνά το ένα ποτό
Η ΜΕΓΑΛΗ απώλεια στα μπαρ, τα κλαμπ και τα νυχτερινά κέντρα ακούει στο όνομα Παρασκευή. Οι μαγαζάτορες τα τελευταία χρόνια είχαν αρχίσει να παίρνουν απόφαση ότι οι καθημερινές είναι πλέον «νεκρές» ημέρες για τα μαγαζιά και πόνταραν σε μία καλή Πέμπτη και κυρίως στην Παρασκευή και το Σάββατο.
Ηδη από πέρυσι, η Πέμπτη εντάχθηκε από άποψη κίνησης στις «νεκρές» ημέρες της εβδομάδας. Φέτος, οι μαγαζάτορες βλέπουν να «χάνουν» και την Παρασκευή, αφού στα περισσότερα καταστήματα η πτώση του τζίρου αγγίζει και ξεπερνά το 50%.
«Ποσοτικά ο κόσμος που βγαίνει είναι ο ίδιος, αλλά έχει αντικειμενικά λιγότερα χρήματα να ξοδέψει, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση του εβδομαδιαίου τζίρου να είναι 40%» αναφέρει ο Σωκ. Οικονομάκης, ιδιοκτήτης μπαρ στην περιοχή του Ψυρρή και πρώην πρόεδρος του συλλόγου των καταστηματαρχών της περιοχής.
«Με άλλα λόγια, υπάρχει πτώση στην κατανάλωση. Εκεί που η μέση κατανάλωση ήταν στα δύο ποτά ανά πελάτη, τώρα αυτή έχει πέσει στο ένα ποτό», προσθέτει ο ίδιος. Πράγματι, ένα μπαρ δυναμικότητας 150 ατόμων, με τιμή ποτού στα 7 ευρώ, με δυσκολία θα κάνει τζίρο πάνω από 1.000 ευρώ την Παρασκευή. Το Σάββατο, ο τζίρος μπορεί να φτάσει και τα 2.000 ευρώ, αλλά είναι και αυτός μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Και άλλο ένα σημαντικό στοιχείο: στα μπαρ έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση μπίρας, η οποία είναι πολύ πιο φθηνή για τους πελάτες απ' ό,τι τα ποτά.
Ιδιοκτήτες μπαρ έχουν πλουτίσει στο παρελθόν. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι που έχουν φαλιρίσει.
Η τιμή ενός ποτού μπορεί να απέχει από το κόστος αγοράς μίας φιάλης από την κάβα μόλις κατά 3-4 ευρώ (στα 10-11 ευρώ η φιάλη), αλλά τα μπαρ έχουν μία σειρά από σημαντικά έξοδα πέραν της «κάβας»: υψηλά ενοίκια 3-6 χιλ. ευρώ το μήνα, πάγια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΑΕΠΙ, δημοτικοί φόροι) και μεροκάματα που κυμαίνονται πέριξ των 40-60 ευρώ για σερβιτόρους και μπάρμεν και ακόμη υψηλότερα (70-100 ευρώ) για τους dj.
Εάν δε η μουσική είναι «ζωντανή», τότε τα έξοδα του μαγαζιού ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο.
Φέρνουν το ουίσκι από το σπίτι!
ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τα λεγόμενα «μεγάλα» μαγαζιά, δηλαδή τα clubs και τις πίστες, τα περισσότερα δεν μπαίνουν καν στον κόπο ν' ανοίξουν την Πέμπτη, ενώ κάποια δεν ανοίγουν ούτε την Παρασκευή, παρά μόνο αν έχουν κάποιο «πάρτι» ή εκδήλωση που θα τους διασφαλίσει την προσέλευση του κόσμου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι επίσης ότι «μπουζούκια» της παραλιακής (λεωφ. Ποσειδώνος) που έμεναν ανοιχτά ακόμη και πέντε ημέρες την εβδομάδα το χειμώνα, φέτος είναι τελείως κλειστά.
Και να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μαγαζιά δυναμικότητας άνω των 1.000 ατόμων, που ο τζίρος τους -με τα παρελκόμενα και τα... λουλούδια- ξεπερνούσε το Σάββατο ακόμη και τις 60-70 χιλ. ευρώ.
«Αυτοί που δεν βγαίνουν σχεδόν καθόλου πια είναι οι άνω των 40 ετών. Προτιμούν να δίνουν 20-30 ευρώ στα παιδιά τους για να μπορέσουν αυτά να βγουν», λέει ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος, ένας από τους πιο παλιούς επιχειρηματίες του χώρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος παρουσιάστηκαν φαινόμενα που έχουν πάρει... πρωτοφανή έκταση:
**Νέοι, κυρίως, που πληρώνουν είσοδο 15 ευρώ για να πιουν ένα ποτό στο μπαρ, φέρνουν μαζί και τα... ποτά τους σε μπουκάλια «μινιατούρες», για να περάσουν τη βραδιά.
**Καλλιτέχνες που για λόγους «πρεστίζ» θέλουν να εμφανίζονται και Πέμπτη δέχονται να το κάνουν χωρίς αμοιβή και να πληρωθούν μόνο αν το μαγαζί πάει καλά.
**Τις Παρασκευές πολλά μαγαζιά κερνάνε μπουκάλια σε καλούς πελάτες του Σαββάτου προκειμένου να φαίνονται γεμάτα.
**Ο κόσμος το έχει γυρίσει στα πιο νεανικά σχήματα, καθώς οι χαμηλότερες αμοιβές τους, δίνουν τη δυνατότητα στα μαγαζιά να είναι και φθηνότερα. Στα 3-4 μαγαζιά που μένουν ανοικτά 5 και 6 φορές την εβδομάδα εμφανίζονται νέοι καλλιτέχνες.
****************************************************
Η κρίση χτυπά και τα εστιατόρια
Η ΚΡΙΣΗ αγγίζει και τα εστιατόρια, τα οποία επίσης δουλεύουν κυρίως το Σάββατο και σε κάποιες περιπτώσεις (οικογενειακές ταβέρνες) και την Κυριακή το μεσημέρι. Οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για πτώση που αγγίζει το 35-40%.
«Οι αυξήσεις από την αρχή του έτους μέχρι και 18% σε είδη πρώτης ανάγκης, η οικονομική ύφεση και τα αυξημένα κόστη για ανελαστικές δαπάνες όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, η βενζίνη, τα σχολεία και τα φροντιστήρια δεν αφήνουν περιθώρια στα νοικοκυριά για διασκέδαση», αναφέρει ο Γ. Καββαθάς, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι κατά το πρώτο δίμηνο του έτους υπάρχει για πρώτη φορά μείωση του τζίρου και στα ντελίβερι -μικρότερη όμως από αυτή των εστιατορίων. «Μιλάμε με συναδέλφους μας που δουλεύουν κυρίως με ντελίβερι (πίτσες, σουβλάκια κ.ά.) και μας λένε ότι τα πράγματα ζόρισαν και γι' αυτούς φέτος», προσθέτει.
Επίσης, ενδιαφέρουσες είναι οι «πατέντες» που εφαρμόζουν κάποιες ταβέρνες με ζωντανή μουσική, όπου οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε... αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής για να γλιτώσουν από τα κόστη της ορχήστρας όταν βλέπουν ότι δεν έχουν πολύ κόσμο (κυρίως τις Παρασκευές): διώχνουν τα «όργανα» κατά τη μία το βράδυ, προκειμένου να πληρώσουν μισά μεροκάματα.
Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει όχι μόνο με τα «όργανα» στις ταβέρνες αλλά και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε μπαρ και κλαμπ. Εάν, δηλαδή, δεν έχει κόσμο ένα μαγαζί, ο ιδιοκτήτης «διώχνει» με μισό μεροκάματο κάποιους από τους σερβιτόρους και τους μπάρμεν, οι οποίοι κατά κύριο λόγο έχουν την απασχόληση αυτή ως «δεύτερη» για να ενισχύουν τα πενιχρά πολλές φορές εισοδήματά τους.
ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ
http://www.politikokafeneio.com/neo
1 σχόλιο:
Ο ΠΑΠΑΡΓΥΠΟΠΟΥΛΟΣ η ΜΠΑΤΙΡΗΣ Κατα κοσμον εχει τραπεζωσει πολλα λιγουρια κατα καιρους οπως επισης οταν πρεπει να κανει μια,ευγενικη χειρονομια,εχει και προσωπο να φωναξει ολους τους καλλιτεχνες για να συμμετασχουν αμισθι, και ασχετα πως εκανε πεντε φραγκα, ξερει να στεκεται στην κοινωνια αξιοπρεπως ,το μονο ποθ δεν βλεπω να εχει συνεχιστη ανταξιο,γιαυτο ας τον εχει ο θεος καλα για να τον χαιρομαστε και εμεις εδω στα βορεια του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ.ΛΟΚΡΟΙ και ΔΩΡΙΕΙΣ..!
Δημοσίευση σχολίου